Daubigny, inspirator voor Van Gogh

Fotobron daubigny_charles_francois_les_iles_vierges_a_bezons  Dat was Charles-François Daubigny (1817-1878), in de 19e eeuw geroemd vanwege zijn vernieuwingsdrang en geliefd bij zowel verzamelaars, critici, het grote publiek als ook bij andere kunstenaars. Pas in 1853 ontving hij erkenning voor zijn werk, toen zijn “La Moisson” op de Salon in Parijs met een gouden medaille werd bekroond. Na 1856 vestigde Daubigny zijn naam als schilder van rivierlandschappen.

Daubigny, een Frans impressionistisch kunstschilder, kreeg zijn eerste schilderlessen van zijn vader met het schilderen van traditionele landschappen, begon zijn loopbaan als decoratieschilder en ging daarbij ook in de leer bij een graveur. Hij was niet alleen de grondlegger van het impressionisme, hij inspireerde o.a. Monet, Pissarro en Sisley en was een groot voorbeeld voor Vincent van Gogh.

download.png

Daubigny’s Garden Auvers-surOise, June 1890 Vincent van Gogh (1853-1890) Oil on canvas, 51 cm x 51 cm – Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Faundation)

De tentoonstelling ‘Daubigny, Monet, Van Gogh: Impressies van het landschap’ is van 21 oktober 2016 t/m 29 januari 2017 te zien in het Van Gogh Museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s