Meer over Mozart

“The music is not in the notes, but in the silence between”
Wolfgang Amadeus Mozart

ee51f4207262bd7566db8e05dd5d1014 In de reeks ‘Lessen die het waard zijn gedeeld te worden’,  houdt TED Ed een lezing over de bekendste, vaakst opgevoerde en laatste opera van Mozart; “Die Zauberflöte” – “The Magic Flute”. Dit ‘Singspiel’ in twee bedrijven van Mozart wordt wereldwijd gezien als een van de meest invloedrijke opera’s uit de geschiedenis.

6ab96be10f0e31e1daae95e5afa2dda4

Wolfgang Amadeus Mozart – Jan. 27, 1956 in Salzburg

En hoewel deze opera op het eerste gezicht misschien een beetje een kinderachtig sprookje lijkt, zit het eigenlijk vol subversieve (gezagsondermijnende) symboliek. Kenners zeggen dat veel elementen uit “Die Zauberflöte” voortkomen op Mozart’s betrokkenheid met de vrijmetselarij.

  • Mozart was zijn tijd overigens ver vooruit, getuige zijn plannen om vrouwen toe te laten in zijn zelf op te richten vrijmetselaarsloge.
  • De naam van dit manuscript: “Der Stein der Weisen“roept eigenlijk meer associaties op met de boeken over Harry Poter en The Lord Of The Rings dan met een opera naar mijn idee 🙂

Wil je meer lezen over het interessante, intrigerende en alles behalve romantische periode van het leven in de achttiende eeuw, klik dan hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s