Baanbrekende en inspirerende kunstenaar

Charles-françois_daubigny,_moisson,_1851.jpgFoto via: SailkoEigen werk, CC BY 3.0, Link 

Charles François Daubigny (1817-1878)
Charles François Daubigny was een Franse kunstschilder die behoorde tot de Barbizon-vernieuwers*, waartoe ook Théodore Rousseau en Jean François Millet behoorde. Daubigny  was een van de wegbereiders voor het impressionisme en voorloper van Claude Monet en Vincent van Gogh.

In tegenstelling tot Vincent van Gogh was Daubigny’s werk al bij zijn leven geliefd en beroemd. Zozeer zelfs dat kopers uit New York naar Frankrijk kwamen om zijn werk te kopen.

Biografie
‘De eerste leermeester van Charles François Daubigny was zijn eigen vader, die ook kunstschilder was. Na een reis door Italië in 1836 werkte Daubigny enige tijd als conciërge in het Louvre. In deze periode schilderde hij zijn eerste landschappen. In 1838 maakte hij zijn debuut op de Parijse Salon. Daubigny behoorde samen met Millet en Rousseau tot de School van Barbizon. Van 1866 tot 1870 verbleef Daubigny in Engeland, waar hij in Londen de schilder Monet ontmoette. Samen met Monet zou hij een reis naar Nederland maken.’ Bron

Daubigny; pionier’, vernieuwer en inspirator
Van Gogh, opgegroeid op op het Brabantse platteland alwaar zijn levenslange liefde voor de natuur ontstond, maakte via zijn werk in een kunsthandel voor het eerst kennis met het werk van Daubigny. Van Gogh hield meteen van de manier waarop Daubigny landschappen verbeeldde, Daubigny schilderde landschappen met zowel het oog als het hart. Vanwege Daubigny’s voorliefde voor het platteland voelde van Gogh zich meteen verwant met het werk van Daubigny en werd het enthousiasme om landschappen te schilderen aangewakkerd bij Vincent van Gogh.

Van Gogh zag in Daubigny de grote vernieuwer van de Franse schilderkunst die hij was en zo werd Daubigny een inspirator voor van Gogh bij het uitproberen van nieuwe stijlen, schetstechnieken, en schilderen in de buitenlucht.

‘Daubigny liet ooit een boot ombouwen tot atelier om vanaf het midden van de rivier de reflecties op het water nog beter in beeld te kunnen brengen. Bron

“Hij kopieert de natuur niet, hij drukt haar uit, en doet dat met gevoel, een eenvoud die door geen enkele meester wordt overtroffen.” Criticus Emile Perrin in 1859 over het werk van Daubigny – Bron

Exposities
Werken van Daubigny zijn te bewonderen via: Boijmans van BeuningenDe Mesdag Collectie, Rijksmuseum Amsterdam en Museum de Fundatie.

Het Van Gogh Museum bracht in oktober 2016 de Franse schilder Charles François Daubigny (1817 – 1878) extra onder de aandacht met de expositie; ‘Daubigny, Monet, Van Gogh: Impressies van het landschap (nog te zien t/m 29 jan. 2017).

*Barbizon: een groep schilders die in het midden van de 19de eeuw (ca 1830-1870) in het Franse dorp Barbizon, bij de bossen van Fontainebleau, direct naar de natuur schilderden. Hun motieven vonden zij in de omringende bossen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s