Werelden die botsen met de dagelijkse zintuiglijke ervaringen

‘All actions and attitudes of children are graceful because they are the luxuriant and immediate offspring of the moment, divested of affectation and free from all pretense’
Henry Füseli

Vrij vertaald ‘Alles wat kinderen doen is smaakvol en elegant omdat het het uitbundige resultaat is van dat wat direct voorkomt uit het moment zelf, zonder aanstellerij en vrij van pretenties.’

180px-henry_fuseli_por_james_northcote_1778 Johann Heinrich Füssli 7 feb. 1741 – 16 apr. 1825
Op deze dag, 7 februari, werd de Zwitsers-Britse schilder en publicist Johann Heinrich Füssli geboren, in Engeland bekend als Henry Fuseli. Johann Füssli woonde tussen 1770 en 1780 in Italië en stond bekend als een avontuurlijke persoonlijkheid die het werk van Michelangelo en de Italiaanse maniëristen* bewonderde. *Maniërisme, of de late renaissance, de stijl die volgde op de hoogrenaissance; de korte periode van ongeveer 1495 tot 1520 toen de renaissance op haar hoogtepunt was en het pauselijke Rome het centrum van artistieke bedrijvigheid.

johann_heinrich_fussli_058 Prince Arthur and the Fairy Queen – 1788

Füssli’s werk was grensverleggend en veelzeggend en zijn stijl was zowel dramatisch, sensueel als origineel, in zijn werk kwamen ook figuren die een relatie tonen met de klassieke beeldhouwkunst. Hij voelde zich aangetrokken tot literaire en theatrale onderwerpen en was een van de illustratoren voor John Boydell’s Shakespeare Gallery. Füssli is beroemd geworden met schilderijen en tekeningen van naaktfiguren, gevangen in gespannen en gewelddadige poses die een intense emotie suggereren.

Füssli creëerde bij voorkeur werelden die botste met de dagelijkse zintuiglijke ervaringen. Zijn werk vertoont een diepere laag, die niet altijd op het eerste gezicht zichtbaar is, gekoppeld aan macabere (nachtmerrieachtige) voorstellingen.

john_henry_fuseli_-_the_nightmare

 De nachtmerrie – The nightmare, 1781 Fotobron Public Domain
De nachtmerrie toont een vrouw in een angstdroom met een incubus (een mannelijke ‘gevallen engel’) op haar buik. Dit werk wordt beschouwd als een prototype van de vroege romantiek (de periode van 1795 tot 18330, een tijd waarin de subjectieve ervaring als uitgangspunt werd genomen). De nachtmerrie bevindt zich momenteel in het Detroit Institute of Arts.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s