Over Pi en melancholie

“Creativiteit is hetzelfde zien als anderen, maar er iets anders bij denken”

Albert_Einstein_signatureAlbert’s Einstein handtekening

Natuurkunde
14 Maart, 1879 is de geboortedag van Albert Einstein. De in Duitsland (Ulm) geboren Amerikaanse natuurkundige is een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis. Einstein is met name bekend geworden vanwege zijn vooruitstrevende theorieën over relativiteit en het bestaan van deeltjes in licht. Voor dat laatste ontving Einstein in 1921 de Nobelprijs. Na zijn overlijden, op 17 april 1955, bleek na autopsie dat Einstein letterlijk een wiskundeknobbel had.

Creativiteit
Einstein’s werkmethode mocht dan chaotisch zijn, zijn brein was behalve geniaal ook zeer creatief. Einstein zag kunst; muziek, toneel en tekenen, als een goede methode om creativiteit te trainen. In het bijzonder vioolspelen zag hij als een ontspannen manier om met andere regels en grenzen om te gaan; “Als ik geen natuurkundige was geworden, dan zou ik waarschijnlijk musicus zijn.”

Perspectieven
Om van het denkmodel natuurkunde naar de ambiguïteit in wiskunde over te stappen, en omdat de natuurkunde niet zonder de wiskunde kan, nu een sprong naar de wiskunde. Om te beginnen met deze indrukwekkende afdruk in diepdruk-techniek:

Gravure van de denkende mens “Melancholia I” – 1 januari 1514, van Albrecht Dürer
800px-Dürer_Melancholia_I

De wandvoorwerpen in de gravure hebben voornamelijk betrekking op meten en rekenen (een passer, een meetlat, een winkelhaak, een inktpot met vederkoker, de prisma-achtige steen en bol, allen verwijzen zij naar meetkunde en wiskunde.

De vultupieuze dame is geen mens, de kroon, vleugels en haar gestalte laten haar boven het menselijke uitstijgen; ‘Zij is een middeleeuwse allegorie voor het quadrivium: de vier van de zeven vrije kunsten en vaardigheden. Door meten en bewerken van de materie probeerde de mens de (aardse) waarheid te doorgronden en te beheersen. De allegorie heeft de symbolen van macht, namelijk de sleutels en de geldbeugel, binnen handbereik.’ Bron

Wiskunde
14 maart is ook Pi-dag (de waarde van Pi is 3,14) en wiskundeliefhebbers betonen vandaag hun liefde voor mathematica en het irrationale getal  π, ook wel pi genoemd, een wiskundige constante (een meestal reëel of complex getal dat van nature voorkomt in de wiskunde en dat niet kan veranderen. Om de constante Pi uit te schrijven mag je 22 biljoen cijfers; 22.459.157.718.361 om precies te zijn, achter de komma plaatsen. Dat zijn er 9 biljoen meer dan tot voor 2016 bekend was, sinds de ontdekking van Peter Trueb in november 2016.

Vertaalslag
En wat je daar nu allemaal mee kan, met al die extra cijfers achter de komma… Niets (volgens NASA) maar je kunt er wel mooi over meezingen, met de Griekse Tango van de ongeëvenaarde vers vorm virtuoos Drs. P (Heinz Polzer; 24 aug. 1919 – 13 jun. 2015).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s