Een nieuwe lente, een nieuw geluid

Poëzie is de duivelse poging om de kleuren van de wind te schilderen – Maxwell Bodenheim

Gorter versus 21 maart
de lente is een feit
zo ook dit gedicht
u kent het geheid

Een nieuwe lente en een nieuw geluid,
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit, Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht, In een oud stadje, langs de watergracht – Herman Gorter 

Gorter

Portret van Herman Gorter, gemaakt door, waarschijnlijk, Therese Schwartze

De Tachtigers
Het werk van Herman Gorter wordt gerekend tot ‘De Tachtigers’. De Tachtigers, een vernieuwende beweging binnen de Nederlandse literatuur, bestond van 1880 tot 1894. In deze periode bracht zij een vernieuwing aan in de poëzie. In hun werk kwam impressionisme en naturalisme sterk naar voren.

Tip in Gemeente museum Den Haag is in april de tentoonstelling ‘Rumoer in de stad. De schilders van Tachtig’ te zien

World Poetry Day
Honderd en negentien jaar na de opkomst van de Tachtigers riep UNESCO in 1991, 21 maart uit tot World Poetry Day, Wereld Poëzie Dag. Gedichten schrijven als een manier om je uit te drukken. Het doel van deze dag is om het schrijven en lezen, en het publiceren van poëzie populairder te maken.

9200000026077892 Een brief met een boodschap die niet verloren ging
Als er iets is dat inspireert tot het schrijven van poëzie dan is het wel de schilderkunst. Maar niet alleen de kijker wordt hierdoor geïnspireerd, de maker van het werk zelf put ook uit deze bron. Zo schreef op maandag 9, of dinsdag 10, juli 1888 Vincent van Gogh na een dag op Montmajour (een heuvel met daarop een abdij, enkele kilometers ten noordoosten van het centrum van Arles) een brief  aan zijn broer Theo. ‘Waarde Theo’, zo schrijft hij; ‘…De schilders – om alleen van hen te spreken – spreken als ze dood en begraven zijn via hun werk tot een nieuwe generatie of tot verschillende generaties…’.

De meest oprechte man ooit
Kunstenaar Yajoy Kusama (1929) reageert in 2015 op de brief van Van Gogh door vijf, door haar geschreven, gedichten aan hem op te dragen. Ook schrijft zij hem een brief terug, in deze brief noemt zij hem; ‘de meest oprechte man die ik ooit ontmoet heb’.

Geef de boodschap door
En ruim honderd jaar na de brief van Van Gogh vind je nog steeds meerdere onderbouwingen van Van Gogh’s aanname over voortleven via je nagelaten werk. Zoals bijvoorbeeld in deze voordracht van Laurens Windig, met zijn poëzie over ‘De aardappeleters.’

The starry night van Sexton
Eerder, in 1961, inspireerde Van Gogh’s beroemde sterrennacht Anne Sexton (Amerikaanse dichteres die in 1967 de Pulitzerprijs voor poëzie won) tot het schrijven van het gedicht ‘The Starry Night

450px-Van_Gogh_-_Starry_Night_-_Google_Art_Project (1)“…The town is silent. The night boils with eleven stars. Oh starry starry night! This is how I want to die” – Anne Sexton

Klassieke kunstroof
Wat ontzettend mooi dat juist vandaag, 21 maart 2017, veertien jaar na de klassieke roof van twee van Van Gogh’s bekendste werken, Zeegezicht bij Scheveningen uit 1882 en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen uit 1884/1885, weer terug zijn op de plek waar zij horen, in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

To be or not to be
Je vraagt het je af, to be or not to be. Wanneer doe je er toe, maak je een verschil? Misschien is dat wel wat ons allemaal drijft, op de een of andere manier willen voortbestaan na je dood?

Jij? bent jij!
Wel ter geruststelling, adem in, adem uit. Je hoeft geen dichter of schilder te zijn om het verschil te maken, om een steen te verleggen in de rivier. Jij bent jij, jij bent uniek en buitengewoon, en dat is genoeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s