Een mens van vlees en bloed

 

De Nederlandse vlag 1813-heden Flag_of_the_Netherlands.svg (1) 27-04-2017-Driewerf HOERA
Vandaag viert Z.K.H. koning Willem Alexander zijn verjaardag. Een dag waarop veel Nederlanders traditiegetrouw ‘oude meuk’ gaan scoren op kleedjesmarkten. Maar wist je dat de Oranjes een tegenovergestelde traditie hebben? Zij ‘ontzamelen‘ juist! Kunst om precies te zijn.¬†Zoals bijvoorbeeld gebeurde met het schilderij ‘Boschbrand’,¬†een¬†belangrijk werk uit de koloniale geschiedenis. Boschbrand is een schilderij van de Javaan Raden Saleh¬†-1811-1880¬†800px-Raden_Saleh¬†een van de grootste schilders van de natuur en cultuur van Nederlands-Indi√ę.

Daar ben je uit de brand mee, met ‘ontzamelen’
Op het doek zie je tijgers en andere dieren op de vlucht voor een bosbrand zich in de afgrond storten. Het werk werd direct na voltooiing geschonken aan Willem III en verhuisde in de loop der jaren van paleis naar paleis, om vervolgens zoek te raken. Na jaren zoeken vindt Marie-Odette Scalliet in 2006 het doek beschimmeld en beschadigd terug in het depot van het Instituut Collectie Nederland in Rijswijk.  Helaas hangt dit spectaculaire werk nu niet, zoals voorgesteld door Scallet, gerestaureerd in het Rijksmuseum maar is het, volgens zeggen, door de Oranjes in 2014 voor een bedrag tussen de drie en vijf miljoen verkocht aan de National Gallery  Singapore 69228fc4516c7268a5a16a75be1649b5

Lied van Petrus
Terug naar het interview nu, tijdens het interview ter gelegenheid van Willem Alexanders 50’e verjaardag kon je een mens van vlees en bloed zien. Een openhartig mens die openlijk sprak over herkenbare emoties als vreugde en geluk, maar ook over ziekte, depressies en pijn. De pijn van het moeten missen van een dierbaar persoon, en dat je pas weet wat je mist als het er niet meer is.

Wij beleven onze goede dagen onopgemerkt, maar we wensen ze terug als er kwade komen” –¬†A. Schopenhauer¬†Duits filosoof 1788-1860

Origineel: Wir verleben unsere sch√∂nen Tage ohne sie zu bemerken; erst wann die schlimmen kommen, w√ľnschen wir jene zur√ľck.

9dd47bf6-1d8f-4ef9-9f88-c9f8ec4a81ca-jpg

Bron: koninklijkhuis.nl

Levenslessen
Tijdens het interview zie je de ontwikkeling van onze koning, van baby tot de man die hij nu is. En aan het begin van het interview geeft Willem Alexander een nieuwe impuls aan het begrip ‘oude boeken afstoffen’ middels de aanzet om boeken te gaan lezen, al was het maar om in slaap te kunnen vallen. Even later nog een voor een ieder toepasbare levenswijsheid; ‘Leer jezelf kennen. Ken je eigen grenzen. Ga eroverheen, maak fouten.”

Levenswijsheid
‘Vijftig is het nieuwe dertig’, zei onze koning tijdens het interview. Maar hoe blijft een mens, en koning, jong? Door te blijven leren en door ge√Įnteresseerd te blijven.
Eerder nog dit jaar, tijdens de wintersport vakantie in Lech, riep Willem Alexander tegen de daar verzamelde pers: ‘Het leven begint pas bij vijftig’, wel, dat is een mooie quote. Net zoals dat je dan eigenlijk ook te oud bent om alleen te spelen maar te jong nog om zonder wensen te zijn:

Ik ben te oud om alleen maar te spelen, 

Te jong om zonder wensen te zijn“-¬†Johann Wolfgang von Goethe,¬†Duits schrijver en dichter 1749-1832

Origineel: Ich bin zu alt, um nur zu spielen, Zu jung, um ohne Wunsch zu sein.

Lied voor de koning
Niet alleen de koning deelt citaten uit, op 27 april 2017 zullen diverse orkesten en koren t.g.v. Willem ALexander’s 50’e verjaardag het nieuwe lied voor de koning spelen. Hieronder een frase¬†uit het¬†Koningslied¬†dat niet onder doet voor een
‘pinbare’¬†quote;

“Lang zal hij leven, gelukkig en goed,
dan doen wij ook mee met wat durf en wat moed.
Als we lachen en eindelijk praten, dan komt het goed.
Een plaats om te leven voor ons allemaal. Wij spreken tenslotte dezelfde taal‚ÄĚ

NB: de muziek is van Edwin Schminscheimer, de tekst van Coot van Doesburgh.

One thought on “Een mens van vlees en bloed

  1. Pingback: 27 April 2018, Koningsdag – LiRiAn Art

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s