Art for the people

Indonesisch schilder en beeldhouwer
Hendra Gunawan, geboren 11 juni 1918 in Bandung, overleden 17 juli 1983 in Bali, is een van de grootste moderne kunstenaars van Indonesië. Hij werd bekend en beroemd vanwege zijn karikaturistische en kleurrijke stijl, schilderwerken tegen een expressionistische achtergrond. Zijn slogan was: ‘Art for the people’


Landschapsschilder
Hendra Gunawan’s artistieke carrière ving aan al tijdens zijn jeugd. Hij ontdekte op de lagere school het plezier in tekenen en stortte zich enthousiast op het vastleggen van alles wat hij in de nabije omgeving zag, zoals fruit, bloemen en wajangpoppen- en huid. Aan het eind van de lagere school was hij in staat om landschappen te schilderen. Gunawan ging studeren aan de Pasundan High School.

De groep van vijf
In 1946 voert Gunawan een one-man show op in het KNIP (Komite Nasional Indonesia Pusat, het parlementsgebouw in Yogyakarta). Een paar jaar later richt hij samen met een aantal andere Indonesische kunstenaars de Indonesische Academie voor Schone Kunsten op. En samen met de schilders Wahdi Sumanta , Abdullah Suriosubroto, Affandi, Sudarso en Barli richt hij de “Kelompok Lima Bandung” op, een groep van kunstschilders. Van Wahdi kreeg Gunawan veel kennis over schilderkunst mee, maar ook de schilder Affandi (Cirebon 1907 – Yogyakarta 1990) had een grote invloed op hem.

Autodidactisch beeldhouwer
In 1938 leert Hendra Gunawan zichzelf de beeldhouwkunst aan. Gunawan had niet alleen een sterke drang om zelf te schilderen maar ook om anderen te enthousiasmeren voor het maken van kunst en tijdens de Japanse invasie in Indonesië start hij met het onderwijzen van schilder- en beeldhouwkunst aan jongeren. In 1965, na de coupe tegen Soekarno, wordt Gunawan gevangen gezet. Zijn ‘misdaad’ was zijn betrokkenheid bij het Instituut voor Volkscultuur, die geassocieerd werd met de ex-Indonesische communistische partij.

Zijn laatste jaren
Ook tijdens zijn gevangenschap hield hij zich bezig met schilderen, er bestaan schetsen uit die tijd gemaakt met potlood en inkt op papier. In 1978 werd Gunawan vrijgelaten en hij verhuist dan naar Bali. Tijdens het produceren van een zelfportret wordt hij ziek en in 1983 overlijdt hij. Vlak voor zijn overlijden had Gunawan echter nog een ontmoeting met de kunstverzamelaar Mr. Ciputra, iemand die zeer onder de indruk was van Hendra Gunawa’s werk; “Een van de sterke punten van de schilderkunst van Hendra Gunawan is de samenstelling van kleuren.” 

Hendra in het museum en luxe hotel
Na de ontmoeting, en drie dagen voor de dood van Gunawan, schreef Cipruta in een brief aan Gunawan: Ik zal proberen om uw schilderijen te verzamelen en ik wil graag een museum voor u te bouwen.” Ciputra hield zich aan zijn belofte en de brief is terug te zien in het Ciputra Museum in Jakarta. Mr. Ciputra bezit ruim 1/3 van Gunawan’s collectie, dit is de grootste privé collectie van diens werk, een groot deel van de collectie is gebruikt bij de inrichting van een luxe hotel in Jakarta, ter nagedachtenis en ter ere van Hendra Gunawan.

Hendra Gunawan (1)

Gunawan maakte voornamelijk grote schilderijen, zo is ‘Arjuna Menyusui’ ook 400 x 200 cm.

Het oeuvre van Hendra Gunawan bestaat hoofdzakelijk uit symbolische thema’s (vriendschap, werk en een veilig thuis), gevisualiseerd in een surrealistische en veelkleurige setting.  een veel terugkerend thema was die van werkende mensen, veelal vrouwen, zoals in ‘Arjuna Menyusui.’

Snel en spontaan

  • Gunawan deed er gemiddeld een maand over om zijn werk te bedenken en te visualiseren, om het daarna in ongeveer drie dagen af te ronden!
  • Een geliefd thema van Hendra Gunawan was de ‘Wayang Topeng’ (poppen met een masker van hout), de poppen met de Javaanse en Balinese maskers belichamen de symboliek en de oude cultuur van Indonesië.
  • Hendra gebruikte meestal pastels en verzadigde kleuren, en de achtergronden in zijn schilderijen bevatten vaak uitzicht op de ruige natuur van Java en Bali.

Toonaangevend kunstenaar 
‘Gunawan is an artistic creator respected for his role in actively stimulating the development of modern art at the beginning of Indonesia’s Independence years. His paintings depicts daily lives of people from different levels of society.’ Bron: Google Arts & Culture
Vrij vertaald: ‘Gunawan is een artistiek schepper die gerespecteerd wordt vanwege de rol die hij speelde t.a.v. het actief stimuleren van de ontwikkeling van de moderne kunst aan het begin van de Indonesische onafhankelijkheid. Zijn schilderijen vertonen het dagelijks leven van mensen uit verschillende lagen van de samenleving.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s