Over zingeving, geluk en betekenis

 “De zon smelt Moskou aaneen tot een vlek die als een dolle tuba heel het innerlijk doet vibreren. Roze, lila, gele, witte, blauwe, pistache-groene, vuurrode huizen, kerken, het razend groene gras… Dit tijdstip te schilderen leek me het onmogelijkste en hoogste geluk voor een kunstenaar” – Wassily Kandinsky, Russisch abstract schilder 1866-1944

Jean-Baptiste Pater - Gathering of Actors of the Comédie-Italienne in a Park De Fransman Jean-Baptiste Joseph Pater, geboren op 29 december 1695 in Valenciennes (Valencijn) overleed op deze dag, 25 juli in het jaar 1736.

De meester en de leerling
Jean-Baptiste Pater was de zoon van een beeldhouwer, die door zijn vader opgeleid werd in het vak. In 1713 was hij in Parijs een korte periode in de leer bij de 18e eeuwse Franse kunstenaar Jean-Antoine Watteau en in 1728 werd hij benoemd tot academicus. Behalve landelijke feesten, landschappen, portretten en arcadische taferelen vervaardigde Pater ook de illustraties bij de fabels van Jean de La Fontaine.

Baas boven baas
Jean-Baptiste was een trouw volger van Watteau’s stijl en ook diens enige leerling. Watteau op zijn beurt was geïnspireerd en opgeleid door de veelzijdige, decorateur, graveur en kunstschilder Claude Gillot (1673-1722).  Claude Gillot was de eerste kunstenaar die scènes uit toneelvoorstellingen schilderde en als etser heeft hij grote invloed gehad op de ontwikkeling van de grafiek in Frankrijk. En het was ook Gilliot die aan de wieg van de ontwikkeling van de fête galante heeft gestaan.* Een genre dat later door zijn beroemde student Jean-Antoine Watteau verder ontwikkeld zou worden.

Isabelle_Plays_Guitar_for_Pierrot_and_Scaramouche_MET_DP815062

Claude Gillot – Isabelle Plays Guitar for Pierrot and Scaramouche

De thematiek van de liefde
Watteau werd vooral bekend door zijn zogeheten * ‘fêtes galantes‘ een romantisch genre uit de 18e eeuwse Franse schilderkunst, met taferelen van elegant geklede mensen die zich in de buitenlucht vermaken met muziek, dans en geflirt. De kleurige schilderijen weerspiegelde een droomwereld die Watteau voor ogen had. Jean-Antoine Watteau (1684-1721) was een geweldige en een van de beste tekenaars van de 18e eeuw. Het Teylers Museum zegt over Watteau:

Baanbrekend en een van de belangrijkste schilders uit de kunstgeschiedenis, dat is Jean-Antoine Watteau – bron

De inspiratiebron voor het schilderwerk van Watteau waren figuurstudies. Na zijn dood liet hij weinig schilderijen maar wel honderden tekeningen na.

Wanneer hij de aandrift voelde tot het maken van een schilderij, baseerde hij zich op studies in zijn tekenboek” – aldus een tijdgenoot van Watteau

Zowel Jean-Antoine Watteau als Jean-Baptiste Pater zijn de geschiedenis ingegaan als kunstschilders uit de periode van de rococo; een decoratieve stijl uit het begin van de 18e eeuw, die volgde op de barok stijl. Rococo is afgeleid van roc (rots) en coquilles (schelpmotief) die in de 18e eeuwse barok met name in de toegepaste kunst veel gebruikt werd. Deze Europese stijlperiode in de beeldende kunsten beleefde haar hoogtepunt tussen 1730 en 1760.

1024px-The_Toilet_of_Venus,_by_François_Boucher

Francois Boucher, The toilet of Venus – olieverf , 1751. Boucher was eveneens een rococo-schilder, bekend geworden door zijn lieflijke, zoete schilderijen met een sensuele ondertoon.

Geluk of betekenis
Wat deze stijl en tijd typeerde was de zoektocht naar, en het vastleggen van, geluk voor mensen uit de hogere klasse. Iets wat een parallel oplevert met onze tijd waar het zoeken naar geluk de hoogste graal lijkt te zijn en de dagelijkse realiteit lijkt te verdringen 😉 Misschien is het zoeken naar betekenis wellicht een beter alternatief voor onze eeuwige zoektocht naar geluk.

Filmtip
9200000038297827 Hoewel een zoektocht op zich natuurlijk heel interessant kan zijn en in de film: Hector and the Search for Happiness – Een zoektocht naar geluk – ook nog eens een keer verrassend uitpakt. Zo blijkt geluk o.a. weten hoe je het leven moet vieren te zijn.

One thought on “Over zingeving, geluk en betekenis

  1. Pingback: Van verbazing naar verwondering – LiRiAn Art

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s