Kopiëren tot kunst verheven

Tegeltjeswijsheid
There is no blue without yellow and without orange‘ – Vincent Van Gogh
Er is geen blauw zonder geel en zonder oranje’

2048px-N°1111-Hommage_a_V.Gogh_les_roulottes_par_Michel_RIGEL


Made in China
Xiaoyong Zhao is een Chinese schilder die al twintig jaar in een klein, donker en benauwend atelier met hart en ziel replica’s van de schilderijen van Vincent van Gogh maakt en ook anderen aanstuurt in dit werk. Zhao is niet snel tevreden, elk detail hoe klein dan ook en elke kleurstemming moet exact overeenkomen met het werk van de meester zelf.

Created in China
In China werken zo’n duizend man aan het namaken van het werk van Vincent van Gogh en andere grote meesters, gepassioneerde mensen die met bloed, zweet en tranen hun geld verdienen. Over twee van deze Chinese schilders vertelt de documentaire ‘China’s van Goghs‘. De documentaire geeft een fascinerend inkijkje in het tot bloei komen van een geheel nieuwe industrie in China. Maar tegelijkertijd ook een geheel nieuwe dimensie geeft aan de definitie van het kopiëren van andermans werk en aan de uitdrukking ‘Made in China’.

Wat mij bijbleef na het zien van deze documentaire was met name de symboliek, en de overeenkomsten tussen de levens van de Chinese schilders en hun inspirator Van Gogh

vincent-van-gogh‘I dream of painting and then I paint my dream’ – Ik droom van schilderen en dan schilder ik mijn droom, Vincent van Gogh

Zhao kan Van Gogh wel dromen
Xiaoyong Zhao, ooit leerling in het Chinese dorp Dafen is een van de vele Chinese schilders die jaarlijks miljoenen kopieën van westerse meesterwerken maken. Maar Zhao heeft zich zo vereenzelvigd met Vincent van Gogh dat hij hem ontmoette in een droom. Nadat hij de zonnebloemen van Van Gogh in het echt gezien had werd hij geraakt tot diep in zijn ziel. Dit inspireerde hem (en vele anderen) om net als Van Gogh hun eigen dromen na te jagen.

Een droom die werkelijkheid werd
Het is Zhao gelukt om zijn droom te verwezenlijken. En waar Van Gogh in zijn hele leven maar één schilderij (De rode wijngaard) aan de man wist te brengen daar verkoopt Zhao meer dan duizenden replica’s van Van Goghs schilderijen.

Red_vineyards

Vincent van Gogh, De rode wijngaard (La vigne rouge) 1888

Een droom die uit elkaar spat
Zhao voelde zich in het Van Gogh Museum in Amsterdam diep geraakt toen hij zag dat er dag in, dag uit zoveel mensen in de rij willen staan om Van Goghs werk te kunnen zien. En je voelt mee met Zhao wanneer hij ontdekt dat de opkoper van zijn werk helemaal geen galerie bezit maar een eenvoudige toeristische boetiek.

Vincent_Willem_van_Gogh_128
Een van de meest bekende werken van Van Gogh, met enkel drie kleuren geel creëerde hij een intens en imponerend schilderij – Vincent van Gogh, Zonnebloemen – 1889

CHA CHING, CHA CHING
Hoewel Van Gogh nu een moneymaker is, Zhao ontdekt dat zijn werk zwaar onderbetaald wordt vergeleken met de verkoopprijzen in de winkel. Voor een replica van Van Gogh’s zonnebloemen betaal je in het winkeltje in Amsterdam zo rond de 40 euro, en voor een grotere replica van Van Gogh ongeveer tweeduizend euro. Dit terwijl Zhao voor zijn doeken omgerekend slechts 10 tot 70 euro betaald krijgt!

De bezeten drang om kunst te maken
Wel, het is blijkbaar niet alleen de band met de familie en de liefde voor kunst en de moeite om in het eigen levensonderhoud te voorzien dat het leven van Xiaoyong Zhao en Vincent van Gogh typeert, maar ook de bezeten drang om kunst te maken. Van Gogh schreef vele brieven aan zijn familie over zijn leven en hoe hij de drang om kunst te maken die zou blijven voortbestaan niet kon weerstaan.

Eind goed, al goed?
De moraal van het verhaal is dat hoe het leven je ook onderuit kan halen, als je een doel hebt om voor te leven dan ga je door. Wat het je ook kost en al is dat je leven, zoals bij Van Gogh het geval was.

I would rather die of passion than of boredom” – Vincent van Gogh

Wist je dat

Wil jij ook een Gogh zonnebloem maken? sunflower mde by lirian art
Dat kan, bijvoorbeeld met deze 20 stappen tutorial.

Of maak een Van Goghs Sterrennacht in je koffie
Zoals de Zuid-Koreaanse barista Lee Kang-bine dat doet:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s