Thuis is waar de kunst is

“There’s this beautiful humour that comes out of her work and this lovely sense of joy.” Sally Hawkins, de actrice die Maud Lewis vertolkt in de film Maudie

68c14a6fd6ae5f42cb7cbdc1de34652c Maud Lewis werk op Pinterest
Een wereld zonder donkere wolken
Een heldere zon, een strakblauwe hemel en kalm glooiend water. Maud Lewis schilderijen zijn lief, vrolijk en optimistisch en in haar werk is geen donkere wolk, schaduw of regenbui te bekennen. Het geluk dat zij in de wereld zag zie je terug in haar schilderijen, het is een wereld zonder schaduwen.

Onbekend en beroemd tegelijk
Maud Lewis uit Nova Scotia (een provincie van Canada met als hoofdstad Halifax) staat te boek als een van Canadees beste primitieve schilders. Maud verdiende bijna niets maar werd wel beroemd, zo kocht president Nixon een werk van haar. Toch kennen nog maar weinig mensen haar naam, laat staan haar werk.

Hypnotiserend en hartverwarmend
Met het uitkomen van de film Maudie zal daar wel verandering in komen, haar leven en werk vormde de inspiratiebron voor deze film. En volgens deze recensie is de film net zo magisch, hypnotiserend en hartverwarmend als de kinderlijk aandoende schilderijen van Maud Lewis dat zijn.

Humor en vreugde
Over haar kunst, die koeien, katten, paarden en vissersdorpen uitbeeldt, zegt actrice wordt Sally Hawkins (Blue Jasmine) die in de film de rol van Maudie Lewis subliem en briljant vertolkt. dat deze humor uitstralen, gepaard met dat heerlijke gevoel van vreugde. De film neemt je mee in dat warme bad maar de korte documentaire ‘The renaissance of a Nova Scotia folkartist’ toont, tegen een achtergrond van Lewis schilderijen en de Yarmouth landschappen van Nova Scotia, ook de andere kant van het leven van Maud Lewis.

Tekst loopt door onder de video

Het verhaal zonder de romantiek
Door reumatoïde artritis in haar jeugd was haar lichaam vergroeid en zij werd zeer beschermd opgevoed door haar familie. Maar toch stopte het verhaal over Maud Lewis niet hier. Maud was gezegend met een sterke wil en een optimistische kijk op de wereld en al jong wilde ze haar eigen pad kiezen, ver weg van haar beschermende familie.

Kunst, koeien en katten
Maar meer nog wenste zij hartstochtelijk en creatief te zijn binnen de wereld van de schilderkunst. En op eigen kunnen (Maud Lewis had nog nooit een kunstwerk van andere schilders gezien en ook geen enkele kunstopleiding genoten) sloeg zij aan het schilderen. Haar schilderijen veroveren door hun eenvoudige kracht en schoonheid en haar werk staat bekend om zijn eigen stijl. Zij kopieerde niemand maar schilderde gewoon wat ze zag.

 “I imagine and paint from memory. I don’t copy much, just have to guess my work up.”(Maud Lewis)

Tussen groots en piepklein
Voordat het hip werd, woonde Maud en haar echtgenoot Everett Lewis al in een grauw en piepklein huis; een ‘tiny house’ dat niet groter was dan 15 m2. Inventief als zij was maakte ze van de nood, armoede, een deugd door met restjes verf de muren (en alles wat er verder maar te beschilderen viel in het kleine huis in Marshalltown) op te sieren met vogels en bloemen. Het huisje werd een bezienswaardigheid waar mensen voor omreden om het te kunnen zien. 1024px-MaudeLewisMemorial Maud Lewis House Memorial

Maudie – de film
De film is een prachtig ontroerend liefdesverhaal over Maud Lewis-Dowley (geboren 7 maart 1903 – overleden 30 juli 1970). Maud is zeker ook een zeer Canadees verhaal maar deze film verdient het om wereldwijd gezien te worden. Bijvoorbeeld omdat hierin het werk van een buitengewone kunstenaar geëerd wordt en het leven van iemand die hard moest werken onder zware omstandigheden.

Tekst loopt door onder de video

Maudi is vanaf 14 september 2017 te zien in de bioscoop

Kunstnieuws, van pulphout tot topstukken
Eerder dit jaar (maart 2017) werd een schilderij van Lewis ontdekt in een kringloopwinkel. Het was geschilderd op een bord van pulphout, Lewis leefde in armoede zoals dat heet. Tijdens haar leven verkocht zij haar werk voor slechts 2 a 3 dollar per stuk, tegenwoordig kennen haar schilderijen een waarde tot maximaal 22.000 dollar.

Wil je haar werk bezichtigen, de Art Gallery of Nova Scotia heeft 55 schilderijen van Lewis in hun vaste collectie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s