‘Oh, schilder je ook?’

Schoonheid is nooit volledig glad, altijd met een splinter waaraan je je kunt steken – Rosa Loy

Rosa_Loy_-_FünfPerlen.jpg

By Rosa Loy (Bodo Kamp), via Wikimedia Commons

Voor het eerst is het werk van de Duitse kunstenaar Rosa Loy (1958) ook in Nederland te zien.* In haar eigenzinnige schilderijen komen vrouwen en dieren in uiteenlopende landschappen voor en bij Rosa Loy staan mens en natuur zo dicht bij elkaar dat ze soms wel letterlijk met elkaar vergroeid lijken te zijn. Loy werkt door het maken van een schets vanuit ervaringen, herinneringen en dromen, het resultaat is een beeld dat je meetrekt in haar werk, zoals bijvoorbeeld bij het schilderij Buch:

rosa loy op pinterestFotobron: Pinterest

Van katoen naar cultuur
Rosa Loy, geboren in Zwickau – 1958, gooide na het doorlopen van de tuinbouwschool het roer om en ging – in 1985 – studeren aan de hogeschool voor Grafiek en Boekkunst; de Leipzig Akademie. Sinds 1994 werkt zij vanuit haar atelier in een oude en hippe voormalige katoenfabriek in Leipzig; de Baumwollspinnerei; ‘Van katoen naar cultuur‘. 1001004010718166 Hier leerde zij Neo Rauch (1960) kennen, een van de belangrijkste kunstenaars van dit moment. Rosa Loy vormt samen met Rauch een van de meest bekendste kunstenaarsechtparen van Duitsland.

Výstava_-Neo_Rauch-_Neue_Rollen-_(Galerie_Rudolfinum,_2007)

Výstava “Neo Rauch- Neue Rollen” (Galerie Rudolfinum, 2007) Bron

Surrealistische, dramatische en kleurrijke doeken
Loy en Rauch zijn toonaangevende vertegenwoordigers van de Neue Leipziger Schule (een opzienbarende schildersgroep die zijn fundament vond in een uit de DDR periode stammende groep kunstenaars die na een degelijke opleiding aan De Leipziger Akademie in hun werk de uiterste grenzen opzochten van het aan hun opgelegde systeem). De stijl kenmerkt zich door grote kleurrijke doeken met veelal vrouwen in een mystieke omgeving en een voorkeur voor het thematische gebruik van surrealistische, dan wel dramatische, verhalen.

“Een opvallende combinatie van dromerigheid en noodzakelijkheid.”

Wist je dat

  • De blogtitel ‘Oh, schilder je ook?’ komt uit een Duitstalig) interview met Rosa Loy en verwijst naar het feit dat hoewel verzamelaars veel geld neerleggen voor de schilderijen van Rosa Loy, de kunstenaar toch in de schaduw staat van haar veel beroemdere man, Neo Rauch
  • Loy vindt dat vrouwen wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken omdat zij van kinds af aan meekrijgen dat ze op de achtergrond horen en mannen hebben al genoeg aandacht gehad.
  • Brad Pitt zorgde in 2002 voor Rauch’s doorbraak door een schilderij van hem te kopen.
  • In januari 2018 is in Zwolle een retroperspectief van Rauch’s werk te zien.
  • Rosa Loy exposeerde onder andere in Berlijn, Londen en New York,
  • En van 24 september 2017 t/m 18 maart 2018 dan ook in Nederland, met de tentoonstelling Bilder Bergen in het Drents Museum.

9200000078874501
Tentoonstelling in Drents Museum

In de tentoonstelling Bilder Bergen in het Drents Museum staan de eigenzinnige schilderijen van Rosa Loy (Zwickau, 1958) centraal. Binnen haar bijzondere oeuvre heersen eigen wetten en gewoontes. Haar schilderijen worden bevolkt door vrouwen en dieren in uiteenlopende landschappen, die zich uitstrekken van het ondergrondse tot voorbij het oneindige. Behalve Loy’s onderwerpen is ook haar schildertechniek en de manier waarop zij verf gebruikt bijzonder. Loy gebruikt melkeiwit en pigment, dat de mogelijkheid biedt om een zeer groot scala aan kleuren te creëren. Bron

“The basis of a successful work is always good composition of color and form”
Rosa Loy

Meer lezen

  • Bij de opening van de tentoonstelling Bilder Bergen hield Neo Rauch een openingstoespraak
  • Schilderkunst – Trouw, zaterdag 30 sept. 2017 – Kunstenaar Rosa Loy vindt dat mannen al genoeg aandacht hebben gehad; ‘Feminism, to me, means equality between women and men‘.
  • Bestel het boek Bilder Bergen, Rosa Loy of huur het bij een bibliotheek.

Zien

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s