Ik zal laten zien wat een vrouw kan doen!

‘As long as I live I will have control over my being’ – Artemisia Gentileschi

Artemisia Gentileschi (1593-1653) groeide op in het Rome van de zeventiende eeuw, in een gezin waar het schilderen met de paplepel werd ingegoten. Haar vader, Orazio Gentileschi, was een begenadigd schilder en van de vier kinderen (Artemisia had drie broers) was zij de meest getalenteerde.

Vrouwenenpower
Artemisia maakte in Florence kennis met Galileo Galilei (1564-1642), ging werken voor een van de toenmalige machtigste families; De Medici familie en  in 1616 wordt zij als de eerste vrouw toegelaten tot The Accademia delle Arti del Disegno. Hier geniet zij een excellente schildersopleiding.

An allegory of peace
In 1639 verbleef zij met haar vader aan het Engelse hof van Karel I en zij brachten gezamenlijk een reeks van negen doeken voort onder de titel: An Allegory of Peace and Arts under the English Crown. Het gaat hier om een compositie van 8,92 x 10,70 m! welke bedoeld was als plafondversiering voor de ontvangstzaal van het “House of Delights” in Greenwich (het buitenverblijf van de Engelse koningin Henrietta Maria).

Een wonder boven wonder
Maar nadat Cromwell in 1645 aan de macht kwam liet hij de meeste kunstwerken die aan Karel I en de monarchie herinneren vernietigen. Het kunstwerk An Allegory of Peace and Arts under the English Crown ontsnapte wonder boven wonder aan de puriteinse vernielzucht en siert nu het plafond in de vestibule van het markante ‘Marlborough House’ in Londen.

‘My illustrious lordship, I’ll show you what a woman can do’ – Artemisia Gentileschi 

En toch en toch en toch
Begin twintigste eeuw ijverden verschillende vrouwenbewegingen voor gelijke rechten en zij beschouwden Artemisia als hun icoon binnen de strijd om als kunstenares in een mannenwereld als gelijke aanvaard te worden. En zeer terecht wordt Artemisia Gentileschi’s talent, ook al is het dan pas eeuwen later, eindelijk op juiste waarde geschat.

Tekst loopt door onder de video

Michael Palin
Michael Palin raakt gefascineerd door een krachtig maar ook zeer gewelddadig werk van Artemisia – Judith Beheading Holofernes – dat meer dan 400 jaar geleden geschilderd is. Palin reist naar Florence, Rome en Napels en ontdekt het verbazingwekkende en niet gemakkelijke levensverhaal van Artemisia Gentileschi.

Artemisia Gentileschi werd een van de grootste schilders uit het barok tijdperk en had invloed op de manier waarop vrouwen in de kunst afgebeeld werden in het 17e-eeuwse Europa.

Meer lezen
Wraak nemen met de penseel

Museum
In Frankrijk staat een heus Artemisia Gentileschi Museum. Locatie

One thought on “Ik zal laten zien wat een vrouw kan doen!

  1. Pingback: Over vrouwen, vrijheid en geluk – LiRiAn Art

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s