De geboorte van het licht in een schilderij

Impressionism; it is the birth of Light in painting – Robert Delaunay

Eva Gonzalès (1849 – 1883) was een getalenteerd Frans impressionistische kunstschilderes, die helaas op jonge leeftijd overleed in het kraambed.
Zij was de dochter van de schrijver Emmanuel Gonzalès.

800px-Edouard_Manet_041

Portret van Eva Gonzalès, 1869 -1870, door Édouard Manet

Alternatieven voor de kunstacademie
Omdat vrouwen in haar tijd niet werden toegelaten aan de schildersacademie nam Eva in 1865 schilderlessen bij de portrettist Charles Joshua Chaplin en in februari 1869 werd zij een leerling van de kunstenaar Édouard Manet. Om precies te zijn was zij ook de enige officiële leerling die Manet ooit aannam. Het verhaal gaat dat hij ook Berthe Morisot als leerling vroeg, maar dat zij weigerde.

Niemand vertegenwoordigt het impressionisme met meer talent en met meer autoriteit” – Kunstcriticus Gustave Geffroy in 1881 over Berthe Morisot

Reutlinger_Berthe_Morisot

Berthe Morisot Madame Eugène Manet

 Berthe Morisot (1841-1895) was de eerste vrouw die zich aansloot bij de groep impressionisten en bleef streven naar erkenning van deze kunstvorm. Zij exposeerde in 1864 voor het eerst in de zeer gewaardeerde Salon de Paris. Zij trouwde met Eugène Manet , de broer van haar vriend en collega Édouard Manet .

Jeune_Fille_au_Manteau_Vert_by_Berthe_Morisot.jpg

Jeune Fille au Manteau Vert by Berthe Morisot. Oil on canvas, circa 1894 Fotobron

Tip: De bioscoopfilm Morison, Moed, Storm & Liefde
Te zien in o.a. Lantaren Venster Rotterdam

Met een penseelstreek
Hoewel zijn werk merendeels werd afgewezen was Manet een belangrijk figuur in de avant garde kunstscène. bron Toen Édouard Manet Eva Gonzales ontmoette begon hij meteen aan een portret van haar maar Manet had een jaar en vele zittingen nodig om haar portret te kunnen vastleggen op het witte doek. Dit terwijl hij voor zijn portret van Berthe Morisot slechts twee zittingen nodig had. Eva Gonzalès werd tot 1872 sterk beïnvloed door Édouard Manet maar hierna ontwikkelde zij haar eigen en meer persoonlijke stijl.

Een loge in het theater
Als de Frans-Duitse Oorlog uitbreekt evacueert Eva naar Dieppe. Daar trouwt zij met Henri Guerard, de broer van de grafische kunstenaar Henri Guerard. Henri en de zuster van Eva Gonzalès, Jeanne, komen terug in veel van Gonzalès schilderijen.
Een van haar bekendste werken is ‘Een loge in het Théâtre des Italiens’ (het theater was een geliefd thema van impressionisten). In dit werk staan Eva Gonzalès zuster Jeanne en de Fransman Henri Guerard geportretteerd. Niet wetende dat veertien jaar na het poseren voor dit portret Guerard en Jeanne met elkaar in het huwelijk zouden treden. Dit was vier jaar na het tragische overlijden van Eva (bron).

1280px-Eva_Gonzalès_(1849-1883)_Een_loge_in_het_Théâtre_des_Italiens_(1874)_Musée_d'Orsay_22-8-2017_17-29-43

Een loge in het Théâtre des Italiens, Musée d’Orsay, Parijs 1874

Een Loge in het Théâtre des Italiens (1874) werd door de Salon jury geselecteerd om in de jaarlijkse tentoonstelling in 1879 opgenomen te worden. Vijf jaar eerder nog werd dit schilderij afgewezen, hierna had zij het herwerkt (bron).
Eva_Gonzalès_-_Portrait_of_Jeanne_Gonzales_in_Profile Portrait of Jeanne Gonzalès in Profiel, Private collectie
Eva Gonzalès heeft vaak geposeerd voor verschillende leden van de impressionistische school. Evenals haar leraar Manet heeft zij haar werk nooit tentoongesteld in de Salon des Refusés. Sowieso heeft Eva Gonzalès haar werk tijdens haar leven slechts bij enkele gelegenheden tentoongesteld. Toch wordt Gonzalès vanwege haar uitgesproken schilderstijl tot de impressionisten gerekend.
1001004007681588 BoekentipWomen Impressionists Berthe Morisot, Mary Cassatt, Eva Gonzales, Marie Bracquemond 

Overzichtstentoonstelling
Op 6 mei 1883 sterft Eva op vierendertigjarige leeftijd in het kraambed, precies zes dagen na de dood van haar leraar en inspirator Manet.

Twee jaar na haar dood, in 1885, wordt er een overzichtstentoonstelling van haar 88 werken gehouden in de galerie van de Salons de La Vie Moderne.

One thought on “De geboorte van het licht in een schilderij

  1. Pingback: De verwondering van het licht – LiRiAn Art

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s