Angelica Kauffmann, een getalenteerd, beroemd en veelzijdige kunstschilder

‘The human soul is hungry for beauty; we seek it everywhere – in landscape, music, art, clothes, furniture, gardening, companionship, love, religion, and in ourselves. No one would desire not to be beautiful. When we experience the beautiful, there is a sense of homecoming.’ John O’Donohue

330px-Angelica_Kauffmann_by_Angelica_Kauffmann Zelfportret 1770–75
De Zwitserse Maria Anna Angelica Kauffmann (30 oktober 1741 – 5 november 1807) is een kunstschilder die internationaal geldt als een groot kunstschilder. Zij was een getalenteerde persoonlijkheid, zo sprak zij sprak ook meerdere talen (van haar moeder had zij de Engelse, Italiaanse en Franse taal leren spreken) en kon ook nog eens prachtig zingen.

Angelika_Kauffmann_Geburtshaus_TafelKunst met de paplepel ingegoten
Dat zij kunstschilder zou worden lag ook wel in de lijn der verwachting met een vader als Joseph Johann Kauffmann, die behalve dat hij portretschilder was ook paleizen en kerken decoreerde. Nadat het gezin in 1754 naar Milaan was verhuisd oogstte zij op vijftienjarige leeftijd hoge roem met haar indrukwekkende pastelportretten.

Klassieke oudheid en oude meesters
Na het overlijden van haar moeder in 1757 woonden vader en dochter in het Oostenrijkse Schwarzenberg. Gezamenlijk werkten zij hier aan kerk wandschilderingen. Vanaf 1762 reizen zij samen door Italië en Angelica bestudeerd hier klassieke oudheid. Door schilderijen van oude meesters te bestuderen maakte zij zich de kunst eigen om in een stuk meerdere figuren op te zetten en ze maakte van het mengen van pastelkleuren haar specialisatie.

Angelika_Kauffmann,_autoritratto_come_allegoria_della_speranza

La Speranza – Bron: Wikimedia; Geplaatst door Sailko

Stijl en stromingen
Van de hand van Angelica Kauffman is ook het prachtige portret ‘La Speranza’ (Hoop) gemaakt met waterverf. Haar werk kenmerkt zich voornamelijk door de subtiele kleursamenstellingen en zachte trekken. Zo werd een portret van Goethe, door Kauffmann gemaakt, door critici ‘te verwijfd’ genoemd.
Qua onderwerpkeuze paste Angelica Kauffman bij de stroming van het neoclassicisme maar vanwege haar kenmerkende stijl kwam ze ook dicht in de buurt bij het rococo.

Blustockings2

Kauffman (seated), in the company of other “Bluestockings“. Painted by Richard Samuel, 1778 Bron: Wikimedia Commons

Een carrière die ineens snel gaat
In Venetië maakt Kauffmann kennis met de vrouw van de Duitse ambassadeur; Lady Wentworth en zij wordt geïntroduceerd in de kringen van de Engelse bovenklasse. Hierna neemt haar carrière een vlucht. In 1766 reist Angelica, begeleid door Lady Wentworth, naar Londen om daar portretten van personen en groepen te gaan maken. Na een kortstondig huwelijk met blijft zij berooid achter en wordt Joshua Reynolds, die later een portret van haar zal schilderen, een van haar beste vrienden.

Terug naar Rome
In 1781 treedt zij in het huwelijk met de schilder Antonio Zucchi,die samen met Robert Adam 9200000064933302 [dit boek is o.a. te koop bij: Bolcom ] Engelse landhuizen decoreert. In in het gezelschap van haar vader verhuist het jonge echtpaar naar Rome. Angelica ging hier om met dichters, kunstenaars, filosofen en vorsten. en goed bevriend was zij met de Duitse dichter, filosoof en theoloog Johann Gottfried von Herder. En ook gaf zij tekenles aan de Duitse wetenschapper, toneel- en romanschrijver, dichter en filosoof Goethe.

800px-Ferdinand_and_Miranda_(Shakespeare,_The_Tempest,_Act_3,_Scene_1)_MET_DP858683

Ferdinand and Miranda (Shakespeare, The Tempest, Act 3, Scene 1) 1887  – Via Wikimedia

Een groot eerbetoon
Als Kauffmann in 1807 overlijd wordt haar leven geëerd door een prachtige begrafenis onder leiding van de Italiaans beeldhouwer Canova. Alle leden van de Academie van St. Luke, waaronder tal van geestelijken en virtuozen, volgen Angelica Kauffmann naar haar laatste rustplaats, een tombe in Sant’Andrea delle Fratte, terwijl twee van haar beste foto’s tijdens deze rituele tocht werden meegedragen. 

Tekst loopt door onder de video 


Boeken over Angelica’s Kauffman
9200000002592352 In 1810 wordt er een biografie over Kauffmann uitgegeven door Giovanni Gherardo De Rossi. Het boek zou later de basis vormen voor een roman, geschreven door Léon de Wailly (1838)  b en in 1875 schreef de Engelse auteur Anne Isabella Thackeray ‘Richie’ over het leven en werk van Angelica Kauffmann in het Cornhill Magazine, getiteld ‘Miss Angel‘. 


Gebruikte bronnen
https://www.royalcollection.org.uk/accademia-di-san-luca
http://www.artfortune.com/angelica-kauffmann/artistbiographies-90264/
https://www.britannica.com/biography/Angelica-Kauffmann
http://www.artsalonholland.nl/grote-meesters-kunstgeschiedenis/angelica-kauffmann
Afbeeldingen
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Angelica_Kauffmann?uselang=nl#mw-subcategories

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s