Edouard Manet in Wuppertal: Meer dan Impressionisme

“There is only one true thing: instantly paint what you see. When you’ve got it, you’ve got it. When you haven’t, you begin again. All the rest is humbug.”
Edouard Manet

Manet en Monet
Manet (nee, niet Monet :)) zou in 1865 over Monet gezegd hebben: “Wie is die Monet, wiens naam zo lijkt op de mijne en die zo profiteert van mijn beruchtheid?

Wie was Manet
Gedurende zijn leven was Edouard Manet (1832-1883) een eenling. Misschien dat deze onafhankelijkheid zijn visie op kunst en zijn kijk op de wereld zo nieuw en interessant maakte. Zijn werk is in ieder geval fascinerend en ook vaak raadselachtig.

Van buitenstaander tot baanbreker
Het Von der Heydt Museum Wuppertal ging de uitdaging aan om het werk van deze buitenstaander te openen in een uitgebreide tentoonstelling voor een nieuw publiek. De tentoonstelling presenteert het gehele oeuvre van Manet, te beginnen met zijn eerste voorzichtige pogingen als leerling van Thomas Couture en eindigt met de tuinbeelden van Rueil, 1882.

800px-The_Spanish_Singer_(Le_Guitarrero)_MET_22XX_BM056R3M The Spanish Singer (Le Guitarrero) 1861-62

De tentoonstelling
Een centraal punt in de tentoonstelling is hoe Manet zich verhield tot politiek, ideologie en de maatschappij, in het Frankrijk van de 19-e eeuw. De overzichtstentoonstelling bevat ook afbeeldingen van zijn Spaanse fase, evenals zijn bekende zeegezichten. Zijn late portretten en figuren inspireren vooral door de psychologische spanning tussen de protagonisten (aanduiding voor het personage waar het verhaal van een film, toneelstuk of boek om draait) en lijken te anticiperen op vragen van de moderne psychoanalyse in picturale vorm.

Manet de pionier
De opvallende composities van Manet waren baanbrekend voor zijn tijd. Manet was een kunstenaar die pionierde in het schilderen en latere generaties kunstenaars wist te inspireren. Bron 

The_Steamboat,_Seascape_with_Porpoises,_by_Édouard_Manet

Seascape with Porpoises – 1

De vader van het impressionisme
Hoewel hij zelf niet gecharmeerd was van de aanduiding wordt Edouard Manet vaak de vader van het impressionisme genoemd. Zijn losse toets en vernieuwende onderwerpen maakten hem tot voorbeeld voor Monet en Degas. Wist je overigens dat Manet ook bevriend was met de Nederlandse kunstschilder Johan Barthold Jongkind? Maar daar lees je in deze blog over Jongkind meer over.

Dvd tip
1002004013093616

Verder lezen
Manet in Wuppertal, Meer dan ImpressionismeKunstvensters

Waar te zien
Edouard Manet
Von der Heydt Museum, Wuppertal
Te zien t/m 25 februari 2018

 

2 thoughts on “Edouard Manet in Wuppertal: Meer dan Impressionisme

  1. Pingback: Oefening baart kunst – LiRiAn Art

  2. Pingback: De geboorte van het licht in een schilderij – LiRiAn Art

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s