Laat je verleiden

Laat je verleiden. Of in dit geval, misleiden
Museum Bredius in Den Haag heeft iets bijzonders in huis gehaald: de enige 17e-eeuwse perspectiefkast in Nederland. De kast, ooit aangekocht door Dr. Abraham Bredius, staat (met aangepaste behuizing) centraal in een educatieve tentoonstelling over fascinatie voor het misleiden van het publiek. De bedoeling is om kunstliefhebbers op het verkeerde been te zetten, min of meer voor de gek te houden dus 🙂

800px-Bredius_Museum

Pieter Janssens Elinga
Pieter Janssens Elinga (Brugge, 1623 – Amsterdam, 1682) was een Nederlands kunstschilder uit de periode van de Gouden Eeuw die zijn eerste kunstlessen vermoedelijk kreeg van zijn vader, Gisbrecht Janssens. Toen Pieter Janssens in 1653 naar Rotterdam verhuisde wijzigde hij zij zijn naam in Elinga. 

Vanitas
Pieter Janssens Elinga vervaardigde stillevens en genrestukken met verstilde interieurs.Zijn werken zijn sober van aard en bevatten vruchten- en vanitas-elementen (vanitas is een thema in de kunst die de beschouwer aanspoort zich te richten op het eeuwig leven). In zijn genrestukken werkte hij in de stijl van Pieter de Hooch en zijn werken werden om deze reden lange tijd aan De Hooch toegeschreven. Er is echter nooit bewijs gevonden dat staaft dat hij bij De Hooch in de leer is geweest.

Woman_Reading_-_Pieter_Janssens.png

Woman Reading – Pieter Janssens Elinga 

De perspectiefdoos van  Pieter Janssens Elinga
Een opvallend werk in het oeuvre van Pieter Janssens Elinga is zijn zogeheten ‘perspectiefdoos‘ (ook te omschrijven als een kijkdoos die de toeschouwer uitzicht biedt op het interieur van een woonhuis, en op diverse doorkijkjes, waarbij, het oog vooral getrokken wordt door het toegepaste perspectief). Dit werk nu bevindt zich in het Museum Bredius in Den Haag en is
 een van de weinige nog intact zijnde werken in dit genre. Een ander befaamd exemplaar is van de hand van Samuel van Hoogstraten. Dit werk bevindt zich momenteel in de National Gallery in Londen.

Schoonheid misleidt’ is te zien van 1 december 2017 tot en met 1 april 2018.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s