Verdelen of verbinden

‘Although I studied, I have never been taught paintingbecause I possess in my psychological makeup a peculiarity that resents any outside interference’
Amrita Sher-Gil

village-scene-1938

Ze was mooi en briljant en een van India’s meest vooraanstaande impressionistische kunstschilders, de Hongaarse Amrita Sher-Gil(geboren op 30 januari 1913, overleden op 5 december 1941).

Amrita Sher-Gil was eigenzinnig, had een uitbundige persoonlijkheid en leefde haar leven onder haar eigen voorwaarden. Amrita Sher-Gil bracht het milieu waar ze uit voortkwam keer op keer in opspraak met haar liefdesaffaires en onconventionele manier van leven.

Amrita sher-Gil overleed in de nacht van 5 op 6 december 1941. Zij werd slechts achtentwintig jaar oud maar liet een rijke nalatenschap achter waarmee zij haar naam als een van de leidende artiesten van haar eeuw en symbool van de fusie tussen de Oosten en de Westen vestigde. 9200000028072268 Amrita Sher-Gil kwam op voor de armen, noodlijdenden en beroofde medemens en voelde zich aangetrokken tot Gandhi’s filosofie en levensstijl. Haar schilderijen van Indiase dorpsbewoners en vrouwen geven een meditatieve weerspiegeling van hun hun levens.

17 miljoen mensen, op dat ene kleine stukje aarde
Nu, ruim honderd jaar na de geboorte van Amrita Sher-Gil is waar zij zich hard voor maakte nog steeds actueel. We leven in een donkere tijd waarin bijvoorbeeld in Amerika machtsmisbruik, seksisme, haat, racisme, het gedachtegoed van neonazi’s, pedofilie en verheerlijking van zelfverrijking openlijk verdedigt en toegelaten wordt door de nu zittende president. Dit kan je frustreren, wat mij regelmatig overkomt, maar het kan je ook bepalen bij wat jezelf bij kan dragen aan een betere wereld?!

Verdelen of verbinden 
Meer dan ooit is het belangrijk om te kijken naar je eigen rol in de samenleving, open te staan voor anderen en zoeken naar verbinding. Een mooi voorbeeld van iemand die dat dagelijks in de praktijk brengt is Erik Heijkoop, die zich ondanks de slopende zenuwziekte MS onvermoeibaar inzet voor de kracht van samen, hierbij gebruik makend (en genietend) van kunst, taal en positieve uitspraken. En dat geeft mooi weer dat we in het groot en in het klein allemaal keuzes kunnen maken in het streven naar verbinding, van het stemhokje tot op het Internet.

Power of Art House
Er gebeurt veel in de wereld en om ervoor te zorgen dat je niet kunt zeggen dat je het niet wist voert Power of Art House moderne artistieke publiekscampagnes. Zij streven ernaar om politieke en sociaal-maatschappelijke kwesties aan de kaak te stellen en beladen onderwerpen toegankelijker te maken voor een breed publiek. En zij brengen dit met humor en creativiteit om zo het publieke debat op gang te brengen en meer begrip voor de ander te kweken.

self-portrait-along-the-boarder-line-between-mexico-and-the-united-states-1932.jpg!Large

 Along the Boarder Line Between Mexico and the United States
Self-Portrait, Frida Kahlo. Bron

We can’t say we don’t know
“In een multiculturele samenleving is het essentieel dat men weet wat er speelt, ook elders in de wereld. Kennis over internationale ontwikkelingen is van grote invloed op de sociale cohesie. Sociale waarden en normen in onze maatschappij worden mede bepaald door een collectief wereldbeeld. Wij geloven in de kracht van kunst als maatschappelijk wapen. Een wapen tegen onverschilligheid. Kunst opent ogen, kunst kan moeilijke onderwerpen toegankelijk maken voor een breed publiek en kan op ludieke wijze kritische vragen stellen.” Bron: Voor de wereld van morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s