Een schilderij om in te wonen

“Ik zou een wonderbaarlijk schilderij willen maken waarin ik zou kunnen leven.” Paul Delvaux

Paul Delvaux (1897 – 1994)
Was een Belgische kunstschilder die ook wel werd geschaard onder het Belgische surrealisme. Iets waar hij zichzelf niet kon verenigen. Deze interpretatie van zijn werk vond hij te nauw, te formalistisch en bovenal te oppervlakkig. Wat hij wilde was een ‘poëtisch realisme’ (een esthetische stroming binnen de Franse film van de jaren dertig, een combinatie van realisme en lyriek) creëren. En voor zeker bereikte hij daarin een ongekende hoogte en niet te vergeten, internationale bekendheid.

800px-Willy_Bosschem247 Paul Delvaux All together (detail) Deelnemende kunstenaars aan de expo James Ensor 1985 Acryl op doek | Foto via commons.wikimedia | Fotokrediet: JoJan

20_pauldelvaux_de_skeletten_1944_olieverf_en_oost-indische_inkt_op_paneel_84x90.jpg__1434x1328_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg

Paul Delvaux, De skeletten, 1944 | olieverf en Oost-Indische inkt op paneel | 84 x 90 cm
Privéverzameling, in depot in het Museum van Elsene

© Fondation Paul Delvaux, Sint-Idesbald/Belgium, c/o Pictoright Amsterdam 2017  Paul Delvaux.  

12_pauldelvaux_het_terras_1979_olieverfopdoek_150x150cm.jpg__1500x1513_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg

Paul Delvaux, Het terras, 1979 | olieverf op doek, 150 x 150 cm | Privéverzameling | © Fondation Paul Delvaux, Sint- Idesbald/Belgium, c/o Pictoright Amsterdam 2017

Persbericht Kunsthal Rotterdam | 2e persbericht, 16 oktober 2017

Paul Delvaux. Meester van de droom
1 november 2017 t/m 25 februari 2018 

De tentoonstelling ‘Paul Delvaux. Meester van de droom’ is voor velen een eerste kennismaking met het poëtische oeuvre van Paul Delvaux (1897-1994). Met negentig werken, waaronder schilderijen, tekeningen en aquarellen, brengt de Kunsthal een eerbetoon aan deze kunstenaar, die behoort tot de belangrijkste schilders uit de Belgische kunstgeschiedenis. De selectie werken, voornamelijk afkomstig uit de privéverzameling van Pierre en Nicole Ghêne-Rahm, geeft in de volle breedte inzicht in Delvaux’ werk. Deze collectie, ondergebracht bij Museum van Elsene, biedt een bijzondere kijk op zijn oeuvre. De tentoonstelling bevat ook enkele topstukken uit gerenommeerde internationale collecties. In opeenvolgende zalen komen thema’s als de droom en de fantasie, het reizen, vrouwen, het theatrale en de eenzaamheid aan bod. Daarnaast zijn ook twee films over het werk van Paul Delvaux te zien van de bekende Vlaamse filmregisseur Henri Storck.

Met deze bijzondere jubileumtentoonstelling markeert de Kunsthal haar 25-jarig bestaan dat van 1 tot en met 4 november feestelijk wordt gevierd. Kijk voor het volledige programma op www.kunsthal.nl/25

Zie ook het eerste persbericht over de tentoonstelling ‘Paul Delvaux. Meester van de droom’.

Topstukken
De Kunsthal is trots dat er, naast de Ghêne-Rahm collectie, enkele topstukken uit gerenommeerde museale en particuliere collecties in de tentoonstelling te zien zijn. Zoals het werk ‘De sirene, 1949’, dat afkomstig is uit de collectie van Southampton City Art Gallery. In dit werk komt Delvaux’ fascinatie voor verhalen van sirenes uit de Odyssee naar voren in een bijzondere voorstelling van een blijkbaar levende zeemeermin als standbeeld op een sokkel. Een vervreemdende scene die door de schaduwwerking van het maanlicht nog dramatischer wordt. Ook het werk ‘Het viaduct, 1963’ uit de Thyssen-Bornemisza collectie in Madrid, is een sleutelstuk omdat dit werk veel elementen uit Delvaux’ werk samenbrengt. Een theatrale compositie waarin onder meer de magische sfeer van het station, de mysterieuze trein, de horizon bedekt met vreemde rook, en de reflectie in de spiegel een andere wereld oproept.

Andere topstukken zijn ‘De IJzertijd, 1953’ uit de collectie van Mu.Zee uit Oostende en ‘Het appèl, 1944’ van de Fundación Telefónica in Madrid. ‘De brand’, een doek dat Delvaux in 1935 schildert van twee vrouwen, en vervolgens doormidden snijdt om los van elkaar uit te werken, geeft blijk van de twijfel waar de kunstenaar regelmatig mee worstelt. Delvaux deinst niet terug voor radicale fysieke ingrepen en heeft tijdens zijn carrière verschillende schilderijen vernietigd of overgeschilderd. De afzonderlijke doeken, waarvan het ene doek een surrealistisch tafereel van een geklede vrouw kijkend naar een brandend gebouw toont, en op het andere doek een naakte vrouw die ongemakkelijk wegkijkt, worden in de Kunsthal weer verenigd.

Film Le monde de Paul Delvaux
In de tentoonstelling is de korte prijswinnende film ‘Le Monde de Paul Delvaux (De Wereld van Paul Delvaux)’ te zien van de Vlaamse cineast Henri Storck ter gelegenheid van zijn retrospectief in Palais des Beauxs Arts in Brussel in 1944/1945. In deze film – en cinematografisch gedicht – vermengt Storck werken van de schilder met een gedicht van Paul Eluard, muziek van André Souris en besprekingen van René Micha. Ook is de documentaire ‘Paul Delvaux aux les femmes défendu’ uit 1969/1970 te zien, waarin de schilder in zijn atelier vertelt over zijn liefde voor het tekenen, het perspectief, over thema’s die hem inspireren, en over zijn aanpak bij het schilderen. Onlangs is in de tentoonstelling ‘Gek van Surrealisme’ in Museum Boijmans Van Beuningen een aantal werken van Paul Delvaux te zien geweest, maar zijn oeuvre is in Nederland tot nu toe onderbelichtg eweest.

Extra activiteiten
In samenwerking met Urban Guides zijn er rondleidingen door de tentoonstelling. In het KunsthalLAB kunnen families en kinderen zelf aan de slag. Iedere zondagmiddag van 14.00-16.00 uur vindt onder begeleiding van een LABdocent een inloopworkshop plaats.

Educatie

Bij de tentoonstelling ‘Paul Delvaux. Meester van de droom’ verschijnt een uitgebreid educatieprogramma voor primair en voortgezet onderwijs dat ingaat op ‘beter leren kijken naar kunst’. Voor kinderen vanaf 8 jaar is een Kijk& Doetocht beschikbaar met leuke ‘droom’-opdrachten. Leerlingen vanaf 12 jaar gaan met een Kijkwijzer aan de slag om meer te leren over de fascinaties van Delvaux en de verschillende stijlen in zijn werk.

De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met Museum van Elsene, Brussel.

Met dank aan tentoonstellingspartner: Zabawas

Voor meer persinformatie en/of fotomateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie van de Kunsthal Rotterdam:
Mariëtte Maaskant, t. +31 (0)10-4400323;+31(0)6-14437789; Sabine Parmentier, t. +31 (0)10-4400321; communicatie@kunsthal.nl

Info: 010-4400301
www.kunsthal.nl

Openingstijden:
Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur, zon- en feestdagen 11.00 – 17.00 uur

Volg de Kunsthal
Op www.kunsthal.nl I Facebook I Twitter I Youtube I Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s