De Bits en Bytes van Ada

Wist je dat ADA behalve een voornaam ook een hogere programmeertaal is, die  voornamelijk in de Verenigde Staten gebruikt wordt voor militaire toepassingen. De programmeertaal is genoemd naar Lady Augusta Ada Lovelace, een van de pioniers van de moderne informatica.

 Computerrevolutie
Je staat er misschien niet vaak bij stil maar computerwetenschap heeft onze wereld in veel opzichten veranderd, zowel ten goede als ten kwade misschien. Maar zonder Ada Lovelace hadden we misschien nog wel honderd jaar langer moeten wachten op deze computerrevolutie.

800px-Ada_Lovelace_portrait Pionier
De Britse wiskundige Augusta Ada Byron (geboren 10 december 1815 – overleden 27 november 1852 op 36 jarige leeftijd), na haar huwelijk bekend als gravin van Lovelace, zou de geschiedenisboeken ingaan als werelds allereerste computerprogrammeur. Ada Lovelace-Byron gaf meisjes en vrouwen de boodschap mee dat je op jouw manier wel degelijk de wereld kan veranderen.

9200000021181793 (G)een veelbelovende start
In het leven van Ada Byron speelde haar ouders een grote en cruciale rol. Het huwelijk van haar ouders, Lord George Gordon Byron en Lady Annabella Milbanke Byron, was kort en ongelukkig en binnen een maand na de geboorte van Ada verliet Lord Byron zijn vrouw, voor zijn maîtresse. Ada heeft haar vader daarna nooit meer gezien of gekend.

Jong geleerd is oud gedaan
Haar moeder ging van het standpunt uit dat een rigoureuze studie, geworteld in logica en rede zou helpen om te voorkomen dat Ada zich zou overgeven aan de romantische idealen en humeurige aard van haar vader. En zo kreeg zij al vanaf haar vierde jaar onderricht in wiskunde en wetenschappen en bestudeerde ze de anatomie van vogels, en welke materialen geschikt konden zijn om iets te laten vliegen. Dit was uiteraard ongebruikelijk voor een meisje dat opgroeide in het 19e-eeuwse Engeland.LOVELACE
Ada Lovelace imposed on a digital code background, inside a picture frame.
Bron: Emgravey

Een vliegend paard
Toen Ada Byron 12 jaar was vatte zij het idee op om een ​​gevleugeld vliegapparaat te bouwen; ‘Ik heb een plan‘, schreef ze aan haar moeder, ‘om iets te maken in de vorm van een paard met een stoommachine aan de binnenkant dat zo ontworpen is dat een immens paar vleugels aan de buitenkant van het paard kan verplaatsen, op zo’n manier dat het in de lucht wordt gedragen terwijl een persoon op zijn rug zit.” Wow!

De vader van de computer
Op 17-jarige leeftijd ontmoette Ada Lovelace Charles Babbage, Brits wiskundige,
filosoof, uitvinder en werktuigbouwkundige. Babbage was de ontwerper van de eerste mechanische geautomatiseerde programmeerbare rekenmachine, de voorloper van de elektronische computer. Ada vertaalde voor hem een artikel (geschreven was door de Italiaanse Luigi Fredrico Menabrea) over Babbage’s theoretische analytische motor.

Afgekort AAL
Maar Ada Lovelace ging nog een stapje verder dan vertalen alleen en voegde aan de vertaling haar eigen aantekeningen over de analytische motor, toe. Het artikel werd hierdoor driemaal zo lang als het origineel. In 1843 wordt het artikel gepubliceerd in een Engels tijdschrift met alleen haar initialen, “AAL”. En in noot G, van haar uitgebreide paper, schreef Ada Lovelace hoe de machine kon worden geprogrammeerd met een code om Bernoulli-nummers te berekenen.

The Analytical Engine has no pretensions whatever to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform. Ada Lovelace

Kunstmatige intelligentie
Hoewel Ada Lovelace-Byron ervan uitging dat een computer nooit veel meer zou kunnen dan dat wat mensen zouden bedenken, was zij visionair met haar voorspelling dat computers meer konden doen dan alleen verwerkte (crunch) cijfers verwerken.En dan te bedenken dat we nu al beschikken over intelligente computers; artificiële intelligentie (AL), of anders gezegd, kunstmatige intelligentie. Citaat van deingenieur.nl: ‘De kunstmatige intelligentie (AI) van Deepmind (onderdeel van Google) die aanvankelijk bedoeld was om het bordspel Go te leren, blijkt ook te kunnen schaken.

Meer lezen 
264221 * Onderzoek naar de brieven van Ada Lovelace, door Betty Alexandra Toole
* ComputerHistory.org
* FindingAda.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s