Beperkingen en mogelijkheden in de kunst

Een voormalig motorcoureur drukt zichzelf uit door te schilderen met zijn rolstoel en begeleidt ook anderen hierbij.

Vanaf 2017 zouden alle gebouwen toegankelijk moeten zijn voor mensen met een handicap of een beperking. Dit plan dat gebouwen toegankelijk moeten zijn, komt van PvdA, ChristenUnie en GroenLinks. Zo’n besluit is echter sneller genomen dan waargemaakt. Nog steeds ondervinden mensen in een rolstoel helaas veel obstakels op hun pad. Voor D’66 was dat reden om 03 december 2017, op Wereldgehandicaptendag actie te voeren.
Lees verder via: D66 voert actie voor een rolstoelvriendelijk Utrecht.

Waterlelies, 1906, Art Institute of Chicago Claude_Monet_-_Water_Lilies_-_1906,_Ryerson

De onaanraakbaren
Van de prachtige, waargebeurde, film Intouchables bleef mij bij dat het leven op veel verschillende manieren wonderlijk kan zijn.

‘Het maakt niet uit wie je bent van de buitenkant, het gaat erom wie je bent aan de binnenkant.’ – Quote uit de film Intouchables  1002004012184461

Wist je dat
Deze bekende beeldend kunstenaars werken (of werkte) ondanks de uitdagingen die hun handicap met zich meebracht op professioneel niveau. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Henri de Toulouse-Lautrec had een beperkte mobiliteit i.v.m. zijn benen. Hij werd beroemd door zijn schilderijen van 19e-eeuwse Franse dansers.
 • Frida Kahlo de iconische Mexicaanse feministe en kunstschilder. Zij droeg een lichaamsbeugel vanwege meerdere ernstige lichamelijke letsels, die ze in zelfportretten afschilderde.800px-Homenaje_a_Frida_Kahlo

Door GEMDIAZ – Eigen werk, CC BY-SA 3.0

 • Claude Monet Frans impressionistische kunstschilder, verloor gaandeweg veel van zijn zicht door een oogafwijking. Omdat zijn visie voornamelijk beperkt werd door een blauw kleurengamma gebruikte hij overwegend veel blauwschakeringen in zijn latere werken. Zoals bijvoorbeeld in zijn portret de waterlelies.
 • Vincent van Gogh Nederlands post-impressionistische kunstschilder die naar men aanneemt een bipolaire stoornis had. De symptomen van
  hallucinaties en psychoses die hij ervoer hebben mogelijk enkele van zijn visuele stijl in zijn schilderijen beïnvloed.
 • Kathleen Morris Canadees impressionistisch kunstschilder werd ondanks een hersenverlamming een van de meest bekende moderne modernistische kunstschilders.
  Village_Street_MorrisBy Kathleen Morris(Life time: 1986) – Original publication: 1920Immediate Source

“I had a wonderful mother, she would take me off on sketching trips and sit beside me while I painted. But on cold days I would go alone. I couldn’t walk miles, so I would be taken out to paint in a sleigh where I would be dropped off. The snow was so deep that the only place I could paint was in the tracks of the sleigh… But do you know, I was never cold. It was so beautiful.” Kathleen Morris

 • Ketra Oberlander verloor geleidelijk aan veel van haar visie, waaronder veel van haar kleurperceptie en zwart-wit perceptie. Hoewel zij nu blind is heeft ze een beperkte mate van visie behouden en zij gebruikt computers om digitale afbeeldingen te maken. Oberlander richtte een kunstlicentiebedrijf op dat bewegingsbeperkte kunstenaars helpt bij het verspreiden van hun werk.
 • En Riva Lehrer Amerikaanse kunstenaar met spina bifida , tekent en schildert grotendeels naar het leven. Haar Totems en Familiars- serie gaat over machtsobjecten (totems) en dierlijke alter-ego (familiars). De afbeeldingen tonen de interne krachtbron van zowel de gehandicapte als de niet-gehandicapte persoon en hoe deze kracht zich kan verhouden tot hun externe karakter. Bron

‘Waarom denken je dat mensen geïnteresseerd zijn in kunst?’
‘Geen idee, het is een business?’
‘Nee, het is het enige ding dat iemand achterlaat’

Quote uit de film Intouchables

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s