Artistieke activist, Alice Barney-Pike

 

800px-Alice-Pike_Barney-Art-Dream-Book.jpg Dream Book, Datum onbekend 

Alice Pike Barney (1857, Cincinnati, Ohio – 1931, Los Angeles) was de jongste van vier kinderen in het gezin van Samuel Napthali Pike en zijn Franse vrouw, Ellen. Samuel Pike was whisky-stoker (Magnolia Brand Whiskey), een hartstochtelijk kunstverzamelaar en beschermheer van de kunsten in Cincinnati. Alice’s jeugd was gevuld met muzikanten, impresario’s en acteurs, die frequente gasten waren in het huis van haar ouders.

Alice_Pike_Barney_25 Alice Pike Barney Fotocredit
Alice was de enige die haar vaders culturele interesses volledig deelde, als kind toonde ze talent als zanger en pianist. In 1866 verhuisde de familie Pike naar New York, waar Alice haar artistieke ambities in de zangkunst uit kon leven in het Grand Opera House. In 1866 verhuisden de Pikes naar New York City, waar Samuel Pike het Grand Opera House liet bouwen op 23rd Street en Eighth Avenue.

Barney_Ruth_St_Denis_1910 Ruth St. Denis, Alice Pike Barney Fotocredit

Van een huwelijk, tot conflicten
In 1876 trouwde Alice op negentien-jarige leeftijd met Albert Clifford Barney, de zoon van een rijke spoorwegautofabrikant uit Dayton, Ohio. Het jaar daarop lanceerde Alice haar carrière als kunstenares als student in de schilderkunst in Parijs bij Benjamin Constant, Jean-Paul Laurens, Gustave Boulanger en Charles Emile Auguste Carolus-Duran. Met Barney kreeg ze twee dochters, Natalie [ Laura Dreyfus Barneyen Laura [ Natalie Clifford Barney ]. Beide dochters zouden later een bekende schrijfster worden.

1951.14.8_1.tif
Alice Pike Barney, Between Poses , 1910, pastel op canvas, Smithsonian American Art Museum, geschenk van Laura Dreyfus Barney en Natalie Clifford Barney ter herinnering aan hun moeder, Alice Pike Barney, 1951.14.8 Fotocredit

Een keerpunt in haar leven
In de zomer van 1882 ontmoette Alice Oscar Wilde in het Long Beach Hotel in New York, waar Wilde sprak tijdens zijn Amerikaanse tour. Wilde bracht de dag door met Alice en haar dochter Natalie op het strand. Dit gesprek zou de loop van het leven van Alice veranderen en als inspiratiebron dienen om haar kunst serieuzer na te streven, ondanks de afkeuring van haar man.

Trouw aan de kunsten
Het huwelijk van Pike & Barney stond bol van conflicten. Albert wees de artistieke ontwikkeling van zijn vrouw af, Alice verzette zich tegen Alberts verwachtingen en Albert dronk zichzelf uiteindelijk in een vroegtijdig graf. Alice voedde hierna hun twee dochters alleen op.

In 1911 huwde Alice op 54-jarige leeftijd met de 23-jarige Christian Hemmick. Negen jaar later eindigde hun huwelijk in een scheiding en het werd haar droom om van Washington het centrum van de kunsten te maken.

Salonhoudster
Toen James Abbott McNeill Whistler (bekend van onder meer het portret ‘Whistler’s mother*) een academie opende was Alice een van de eerste studenten. Whistler verloor al snel interesse in kunstonderwijs en de school ging dicht, maar de studies bij Whistler zouden een vormende invloed hebben op Alice Pike. Begin 20e-eeuw kreeg Alice Pike veel invloed op het culturele en artistieke leven in Washington en ze vestigde haar eigen salon in Europa en de Verenigde Staten.

James_McNeill_Whistler_2 James McNeill Whistler 2, ALice Pike Barney – Fotocredit

Artistieke activist
Alice Pike-Barney was kunstenares, activiste, theaterproducer en de ontwerpster van het National Sylvan Theatre. Ze bewoog zich in de artistieke kringen van rond de eeuwwisseling van Parijs, Londen en Washington, DC en zou de geschiedenisboeken ingaan als een vrouw die de sociale- en gezinsverwachtingen trotseerde en zich vol vuur voor de kunsten ingezet had. Alice Pike werd mede bekend om haar levendige kunstsalons, haar bohemienne levensstijl en haar ongewone familie.

800px-Self-Portrait_with_Palette Self-Portrait with Palette, 1906

Alice Pike overleed in 1931 op 74-jarige leeftijd. Veel van haar werk is nog steeds te zien in het Smithsonian American Art Museum te Washington. En tot op de dag van vandaag is Studio House nog steeds een van de weinige bestaande voorbeelden van een atelierresidentie uit de vorige eeuw van kunstenaars. 800px-Embassy_of_Latvia,_Washington,_D.C.The Alice Pike Barney Studio House (now the Embassy of Latvia) is listed on the National Register of Historic Places. By AgnosticPreachersKid at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0,

Bron & Read on
The InTowner (English)
AmericanArt (English)
Hoocher.com/alicepike
WikiCommons & Wikipedia –  Alice Pike-Barney

  • Einde blogtekst – Begin kijktip met een knipoog

    Hilarisch. Mr. Beans als museumbewaker

Mr. Bean geeft zijn ‘vakkundige’ mening over het portret van Whistler’s mother 

One thought on “Artistieke activist, Alice Barney-Pike

  1. Pingback: Dode vissen, uien, bierglazen en meisjes – LiRiAn Art

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s