Rijksmuseum Boerhaave weer open

Rijksmuseum Boerhaave is deze week heropend en vanaf komend weekend is de nieuwe opstelling in het museum te zien voor het publiek.

Leiden, 12 december 2017
Rijksmuseum Boerhaave weer open

Leidse Sphaera uit 1670.jpg
Leidse Sphera 1670. Fotokrediet Rijksmuseum Boerhaave

Op vrijdag 15 december opent minister Ingrid van Engelshoven (OCW) het vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave. Na een grondige renovatie komt het nationale museum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en de geneeskunde met een nieuwe presentatie van zijn collectie. Die richt zich op een breed publiek, legt verbindingen met de wereld van vandaag en biedt de bezoeker een spannende, leerzame ontdekkingsreis door de wereld van wetenschap en geneeskunde.

Tijdens de opening spreekt Nobelprijswinnaar Ben Feringa en verzorgt illusionist en arts Victor Mids de afsluitende presentatie.

Met microscopen van Antoni van Leeuwenhoek, de oudste kunstnier, de vulpen van Albert Einstein, de eerste kweekburger en nog veel meer, beschikt Rijksmuseum Boerhaave over een top collectie. In de nieuwe presentatie krijgen die voorwerpen gezelschap van extra’s om ze tot leven te wekken. Zo komen ook onderzoekers in beeld en patiënten die met tentoongestelde apparaten behandelingen ondergingen. Filmpjes, audiofragmenten, animaties, digitale magazines met extra informatie, spellen, replica’s waar je aan mag zitten: ze betrekken de bezoeker bij het verhaal dat het museum te vertellen heeft.

Operatie in de Gouden Eeuw.jpg
Operatie in de Gouden Eeuw.  Fotokrediet Rijksmuseum Boerhaave

Rijksmuseum Boerhaave biedt jong en oud een kijkje in de intrigerende wereld van wetenschap en geneeskunde. De wereldberoemde collectie en de nieuwe inrichting laten zien waar het in de wetenschap om draait: nieuwsgierigheid, lef, creativiteit en doorzettingsvermogen. In de woorden van Robbert Dijkgraaf, ambassadeur van het museum: ‘Je ziet het allemaal met eigen ogen, je krijgt een gevoel voor de geschiedenis, voor de uitdagingen, voor het avontuur, voor de romantiek ook van grote wetenschappelijke ontdekkingen.’

De pen van Einstein.jpg
De pen van Einstein.  Fotokrediet Rijksmuseum Boerhaave

In het nieuwe Rijksmuseum Boerhaave heeft de vroegere chronologische indeling plaats
gemaakt voor een indeling met vijf thema’s. In ‘Gouden Eeuw’ gaat het om nieuwe ideeën over hemel en aarde en over ontdekken. ‘Ziekte & Gezondheid’ toont innovaties in de gezondheidszorg, van aderlaten tot bloedtransfusies en van amputaties tot complexe transplantaties. Ook komen hier medisch-ethische vragen aan de orde: is het ontwerpen van baby’s-op-maat een goed idee? Het thema ‘Machtige verzamelingen’ gaat over prachtige verzamelingen uit verre streken die wetenschappers in de achttiende eeuw aanlegden en over vrolijke natuurkunde om zelf te doen. In ‘Water, Stroom & Data’ stap je in de wereld van de ingenieur. Hoe malen we de polders droog? Wat kan er met elektrische stroom? Hoe ultrasnel is de kwantumcomputer? En in het afsluitende thema ‘Grote Vragen’ gaat het om de zoektocht van Einstein en om spraakmakende onderzoekers van nu die zich bezighouden met ons brein, onze plek in het heelal en de werking van ons DNA. Ook staan hier de Nederlandse Nobelprijswinnaars, van de papieren molecuulmodellen van Van ’t Hoff tot de kinderklompjes van Ben Feringa. En voorafgaand aan dat alles is er een spectaculaire introductie in het Anatomisch Theater.

Onderscheidend in de nieuwe presentatie is de aanwezigheid van externe partijen met
innovaties van vandaag en morgen. Sanquin, bekend van de bloedbank, levert een zak
bewerkt bloed zoals dat wordt ingezet bij geneesmiddelenonderzoek. QuTech van de TU
Delft is van de partij met een qubit, bouwsteen van de kwantumcomputer. En ASML komt met een Extreme Ultra Violet spiegel, sleutelonderdeel in de nieuwste chipfabricagemachines en een van de gladste voorwerpen op aarde. Ze nemen de bezoeker van Rijksmuseum Boerhaave mee naar de voorhoede van wetenschappelijk onderzoek.

In de nieuwe presentatie van Rijksmuseum Boerhaave sta je oog in oog met de
ontdekkingen die de wereld hebben veranderd en bij de onderzoekers die daarachter zaten. Want uiteindelijk draait het in Rijksmuseum Boerhaave, net als in de wetenschap, om je eigen leven.

BRON: Persbericht Rijksmuseum Boerhaave

Tekst loopt door onder de video

 

Flag_of_Leiden.svg Rijksmuseum Boerhaave, Leiden,  werd opgericht in 1928 200px-Leiden_wapen.svg
Het museum heette oorspronkelijk Nederlandsch Historisch Natuurwetenschappelijk Museum. Na 1947 werd de naam Rijksmuseum voor de Geschiedenis der Natuurwetenschappen en in 1976 veranderde de naam in; Museum Boerhaave. In 1991 verhuisde het museum naar de Lange St. Agnietenstraat in Leiden. In 2017 werd de naam veranderd naar Rijksmuseum Boerhaave.

Meer lezen
Website museum
Het nieuwe Boerhaave toont de mens achter het instrument – NRC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s