Architectonische schoonheid en techniek

Kunst in de tijd van de Oud-Egyptische beschaving was gebaseerd op functie en betekenis, en geen doel op zich. Schilderingen in de tempels diende ter versiering van de tempel en werden buiten het zicht van het publiek gehouden. Sieraden en andere kunstvoorwerpen werden mee begraven met de doden om hen in het hiernamaals bescherming en onderhoud te bieden.

PARISIAN (2).jpg

Ongeëvenaarde kunst
Omdat het de bedoeling was dat dat de bouwwerken de tand des tijds zouden overwinnen werden ze geconstrueerd voor de eeuwigheid, en dus was duurzaamheid een herkenbaar thema. De nauwe samenhang tussen goden-, heersers- en de dodencultus in de Oud-Egyptische kunst heeft monumentale uitingsvormen opgeleverd die in de geschiedenis van de kunst als ongeëvenaard beschouwd kunnen worden. Obelisk_Luxor Fotokrediet: Ben Pirard, via WikiCommions
Vernuft en vernieuwing
Vernieuwingen in de Nederlandse beeldhouwkunst, begin 20e-eeuw, zijn deels terug te herleiden tot Egyptische invloeden. Schilderingen in de grafkamers van farao’s hebben ons de kennis over de oud Egyptische schilderkunst opgeleverd.

Quote Wikipedia; ‘De schilderkunst is aanwezig op muren van tempels, graven en op sarcofagen van de latere edelmannen. De schilderkunst is de hele Egyptische geschiedenis belangrijk gebleven. Er was een waaier aan verschillende scènes en er werden levende kleuren gebruikt, die nog tot vandaag zichtbaar zijn. De kleuren hadden bepaalde betekenissen en het kleurenspectrum werd anders gebruikt dan in de hedendaagse kunst.

Egypt.KV6.01 Schildering in het graf van Ramses IX | Tomb of Pharaoh Ramses IX, Valley of the Kings | Bron: WIkimedia

De invloed van de Egyptische beschaving op andere samenlevingen
De levendige kleuren en scenes zien we terug bij het kleurengebruik in de tijd van de Renaissance periode. De oude Egyptische kunst was geïnspireerd op vertrouwde beelden uit de natuur (zie link) iets wat we terugzien bij de pioniers van het impressionisme; ‘Schilderen doe je met je ogen.’

De Egyptische kunst heeft de Griekse en Romeinse kunst sterk beïnvloed. Zoals de mate van schoonheid waar voorwerpen aan moesten voldoen bijvoorbeeld. De Europese cultuur steunt op haar beurt weer op de beschaving van de Griekse en Romeinse samenlevingen (met de nadruk op evenwicht en harmonie als teken van goddelijkheid).

Quote Wikipedia, ‘Vanaf de Renaissance inspireerde de humanistische esthetiek en het hoge technische niveau van de Griekse kunst generaties van Europese kunstenaars. Tot ver in de 19e eeuw overheerste deze klassieke traditie de kunst van de westerse wereld.

Egyptische invloeden binnen de Europese kunst
De Europese beschaving is via volksverhuizingen, en de daarbij door de Grieken en Romeinen veroverde gebieden, sterk beïnvloed. Te denken valt aan ontwikkelingen binnen de geneeskunde, de invoer van het schrift, het gebruik van munten, de theaterkunst en de filosofie.

Met name voor de beeldhouwkunst en architectuur zijn binnen de Europese kunst veel elementen te herleiden naar Egyptische invloeden. Deze invloeden zien we bijvoorbeeld terug in neoclassicistische gebouwen uit de 19e eeuw, zoals de interieurschets Karl Friedrich Schinkel, 1829, van het Altes Museum in Berlijn.

1024px-Altes_Museum_Treppe_Schinkel

En in de geslagen munten uit de Griekse oudheid

AlexanderCoin.jpgMunt van Alexander de Grote, met geïdealiseerd portret | Coin of Alexander the Great, III |  Coin of Alexander | British Museum | Date = 2007 |  Source/author: PHGCOM

Een aantal kunstenaars die zich lieten inspireren

Fenomenaal vernuft
Het vernuftige niveau van de Egyptische beschaving ten tijde van de tempelversieringen en piramidebouw –  feit en fictie over piramiden – is nimmer meer geëvenaard. De fenomenale tempels voor de goden en de imponerende piramiden, de rots-graven, men is er tot op de dag van vandaag niet in geslaagd de bouw van deze ontzagwekkende gebouwen in kaart te brengen, ondanks dat men er diverse wetenschappelijke onderzoeken en theorieën op los gelaten heeft. De kundigheid van de Egyptische bouwmeesters, de technisch overwonnen obstakels dwingen ons respect en bewondering af.

Tip
Als dit artikel jou geïnspireerd heeft en je zou wel meer willen weten over alles wat met oude tot moderne kunst te maken heeft, volg dan eens een cursus als Kunstgeschiedenis van Laudius of de Post HBO cursus Kunstgeschiedenis van het NTI.

Zelf aan de slag
DIY, maak oorsieraden die Cleopatra niet zouden misstaan 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s