Panorama Mesdag | Pieter de Josselin de Jong

Persbericht –

paardenkoetsten-Den-Haag-kunsthandel-Simonis-en-Buunk

Koetsjes bij Station Hollands Spoor, Den Haag, 1886 Waterverf op papier, 41 x 58 cm Haags archief, voorheen Simonis & Buunk, Ede

De Mesdag Collectie heeft 2017 afgesloten met een bezoekersaantal van 16.000: een stijging van ruim 38 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal overstijgt zelfs de 15.600 bezoekers van het succesvolle Mesdagjaar, dat in 2015 volledig in het teken stond van de honderdste sterfdag van zeeschilder en verzamelaar Hendrik Willem Mesdag. Centraal in de programmering in 2017 stond het samenbrengen van het heden en het verleden, waarbij de jonge kunstenaar direct naast de oude meester werd getoond. Een grote variëteit aan kunstvormen, zoals fotografie en geluidsinstallaties, leverden een zeer divers tentoonstellingsprogramma op, waaronder de tentoonstelling;.

Pieter de Josselin de Jong: Een vergeten meester uit de 19e eeuwPieterDeJosselinDeJong Pieter de Josselin de Jong (1861-1906) was in Mesdags tijd een internationaal gelauwerde kunstenaar en een geliefde collega met een vooraanstaande positie in de Haagse kunstwereld. Door zijn vroegtijdige dood en de opeenvolgende vernieuwingen in de kunst raakte zijn naam al snel op de achtergrond.

Unieke meester
Hij was echter een veelzijdig kunstenaar en zeer technisch begaafd. Hij voorzag vooral met portretten van he t Koninklijk Huis in zijn onderhoud. Wanneer zijn financiële situatie het toeliet, trok De Josselin de Jong er met zijn schetsboek op uit. Hij had een meesterlijk oog voor originele onderwerpen, zoals de zwetende arbeider in de pas geopende fabrieken. Tegelijkertijd verbeeldde hij het traditionele boerenleven.
Precies deze tegenstelling maakt hem tot een unieke meester van de 19e eeuw.

Staaltrekkers

Staaltrekkers, pastel, 68 x 113 cm, Museum Helmond

Tentoonstelling
Door bruiklenen uit musea en van particulieren is het nu voor het eerst mogelijk een compleet beeld van De Josselin de Jongs oeuvre te tonen, met een selectie van zijn beste schilderijen, pastellen, aquarellen en tekeningen. Hij wist zijn observaties in alle technieken te vangen. Door schetsboeken en grote studies te tonen naast de uitgewerkte schilderijen en aquarellen, wordt ingezoomd op het werkproces van De Josselin de jong.
Documentatie, zoals zijn brieven aan zijn ouders, laten het publiek kennismaken met de mens achter de kunstenaar: een knappe, vrolijke gezinsman.

Panoarama Mesdag Interiors

Bezoekers bij Panorama Mesdag

Mesdag
Ook Hendrik Willem Mesdag zelf bewonderde én verzamelde de werken van De Josselin de Jong. Twee werken van De Josselin de Jong uit de collectie van Panorama Mesdag zijn opgenomen in deze tentoonstelling: een portret van de actrice Theo Mann-Bouwmeester en een portret van Mesdag. Met deze solotentoonstelling zette Panorama Mesdag deze ten onrechte vergeten meester op de kaart en krijgt hij weer de aandacht die hij verdient.

Nog t/m 11 februari 2018 te zien in Panorama Mesdag;
de tentoonstelling: Pieter de Josselin de Jong: Een vergeten meester.

— Einde persbericht —

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s