Art Rotterdam 2018

1024px-WLANL_-_jacco.org_-_Wiki_Loves_Art_-_Kunsthal_Rotterdam_(8)

Door jacco.org from Rotterdam, The Netherlands – Wiki Loves Art – Kunsthal Rotterdam, CC BY-SA 2.0, bron

“Meer en meer is Art Rotterdam, voor een grote groep kunstliefhebbers, het jaarlijkse moment om toe te slaan en een mooi kunstwerk te bemachtigen.” Fons Hof, directeur van Art Rotterdam. Bron

Persbericht Art Rotterdam

De negentiende editie van Art Rotterdam vormt de spil van de Art Rotterdam Week, jaarlijks festival van hedendaagse kunst, design en architectuur. Het is een uitgelezen moment om Art Rotterdam te bezoeken, voor een oriënterende blik op de jongste ontwikkelingen in de beeldende kunst. Niet alleen vanwege haar enorme diversiteit maar ook vanwege de spannende presentaties van zowel jonge als gerenommeerde galeries, mag je Art Rotterdam als kunstliefhebber niet missen.

Gerenommeerde curatoren
Nieuw, dit jaar, is de sectie Commonities, naar een ontwerp van Lorenzo Benedetti. Deze bekende Nederlandse tentoonstellingmaker vormt combinaties van kunstenaars die qua materiaalgebruik en/of thematiek overeenkomsten vertonen: “De artistieke praktijk tegenwoordig is om door middel van analyse meer verbindingen te ontwikkelen, en om verschillende technieken en media toe te passen. Daarom is het extra interessant om de tweede laag te vinden en te zien wat kunstenaars gemeen hebben”.

Art Rotterdam Projections toont videowerken in een verduisterde ruimte van 700 m2. Een unicum, volgens de energieke, veelbelovende curator uit Parijs, Martha Kirszenbaum: “Het gebeurt maar zelden dat een kunstbeurs zoveel ruimte voor bewegende beelden ter beschikking stelt”. Speciale aandachtstrekkers zijn de nieuwste werken van Turner-Prize-winnares Laure Prouvost en de Britse Juliette Blightman.

Sprookjesboom en Ondergaande zon Open Air, gecureerd door Niekolaas Lekkerkerk, toont grootschalige, soms ook poëtische kunstwerken.

Blikvanger is de 8 meter hoge sprookjesboom, Face Freedom, van de jonge kunstenaar Anne de Vries. Deze boom, geïnspireerd op de wereld van het internet en met de nieuwste technieken geproduceerd, bezet een prominente plaats bij de entree van Art Rotterdam.

Een andere indrukwekkende bijdrage is het werk van Yair Callender. Lekkerkerk: “Callender heeft een monumentaal podium voor de ondergaande zon geconstrueerd; een project dat zowel filmisch, poëtisch als sculpturaal van aard is en een ode brengt aan de heldhaftige condities van het heelal”.

Podium voor jonge kunstenaars
Verzamelaars van jonge kunst kunnen terecht in de New Art Section waar jonge galeries een aantal solo’s van aanstormend talent presenteren. Curator Patrick Haas heeft hoge verwachtingen: “Ik kijk uit naar de solo’s van Jessica Lajard (Irene Laub Gallery, Brussels), Mary-Audrey Ramirez (Martinetz, Cologne), Malte Masemann (Tobias Naehring, Leipzig) en Sofia Goscinski (Unttld Contemporary, Vienna). Al deze vier kunstenaars laten een heel interessante twist in hun presentatie zien”. Prospects & Concepts, georganiseerd door het Mondriaan Fonds, wordt dit jaar gecureerd door Stijn Huijts, directeur van het Bonnefantenmuseum Maastricht. Voor de 79 beeldend kunstenaars die in 2016 een Werkbijdrage Jong Talent ontvingen is deze samenwerking met een ervaren museumman een unieke en leerzame ervaring.

Galeries in de voormalige koffie- en tabaksfabrieken
In de Main Section, verdeeld over de oude koffie- en tabaksfabrieken van Van Nelle, zijn ook dit jaar weer alle Nederlandse topgaleries vertegenwoordigd. Vermelding, wat het buitenland betreft, verdient de deelname van Michel Rein die galeries heeft in zowel Parijs als Brussel. Vorig jaar heeft deze galerie met succes haar debuut gemaakt op Art Rotterdam. De galerie van Michael Zink uit Duitsland is eveneens voor de tweede keer van de partij. Vaste waarden uit het buitenland in deze sectie zijn de galeries Base Alpha uit Antwerpen, Barbara Zeiler uit Zurich, Martin Kudlek uit Keulen en Pablo’s Birthday uit New York.

Art Rotterdam Van Nelle Fabriek | Van Nelleweg 1 | 3044 BC | Rotterdam | Website

Donderdag 8 februari, 11.00 – 19.00 uur
Vrijdag 9 februari, 11.00 – 21.00 uur
Zaterdag 10 februari, 11.00 – 19.00 uur
Zondag 11 februari, 11.00 – 19.00 uur

Entree € 19,50 | online tickets € 16,50 | kinderen tot 12 jaar gratis entree 2-daags ticket € 27,50 alleen online te bestellen

Parkeren: op het terrein van de Van Nellefabriek is volop parkeergelegenheid. Uitrijdkaart € 10,00 (incl. btw) per dag, te koop bij de entree Van Nellefabriek (cash of per pin af te rekenen).

Einde persbericht | Tekst loopt door onder de video

Art Rotterdam 2017 – Van Nellefabriek

 

Tip
Reserveer een Vrije Academie rondleiding Art Rotterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s