Romantiek in het Noorden

Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner, in het Groninger Museum

Rorbye Uitzicht op de Romeinse Campagna.png

Rorbye Uitzicht op de Romeinse Campagna

Op 9  december 2017 starte de grote wintertentoonstelling in het Groninger Museum: De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner.
Het is de eerste grensoverschrijdende tentoonstelling van landschapsschilderkunst uit Noord-Europa en bevat werk van J.M.W. Turner tot Caspar David Friedrich. Thema’s als reizen, de kracht van de natuur en het spirituele staan centraal. 

Skovgaard - Uitzicht op zee vanaf Mons Klint

Skovgaard – Uitzicht op zee vanaf Mons Klint.jpg

De Romantiek in het Noorden
De landschapsschilderkunst nam tijdens de Romantiek (ca. 1800-1850) een hoge vlucht, met kunstenaars als J.M.W. Turner in Engeland, Caspar David Friedrich in Duitsland en Johan Christian Dahl in Noorwegen. Niet alleen spreken hun schilderijen nog steeds tot de verbeelding, ook ontstond in deze periode een nieuwe kunstopvatting die een bepalende invloed heeft gehad op de moderne kunst. Schilders keken niet meer alleen zorgvuldig om zich heen; ze keerden ook de blik naar binnen, naar hun eigen innerlijk.

Wilhelm Bendz Berglandschap

Wilhelm Bendz Berglandschap

De landschappen die zij schilderden zijn net zo gevarieerd en veranderlijk als de gemoedstoestanden van de mens. Zo geeft de natuur zowel een historische als spirituele beleving. Deze tentoonstelling presenteert de Nederlandse Romantiek voor het eerst in een internationale context en laat zien hoe belang-rijke Nederlandse kunstenaars als Barend Koekkoek, Wijnand Nuijen en Andreas Schelfhout zich verhouden tot hun beroemde buitenlandse tijdgenoten. De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator David Jackson, directeur Andreas Blühm en conservator Ruud Schenk.

9200000079830230

De romantiek in het Noorden, Van Friedrich tot Turner – Boek – Groninger Museum

De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner
is te zien van 9 december 2017 tot en met 6 mei 2018.

Ook Romantiek
Voor de liefhebber van de hedendaagse Romantiek, fantasie en illusie is er de paralleltentoonstelling Ook Romantiek. Te zien is een selectie uit de eigen collectie moderne kunst, mode en design van het Groninger Museum: een spannende rondgang langs het werk van Studio Job, Teun Hocks en Maarten Baas tot de zoete witte jurken van modeontwerpers Viktor & Rolf. In het artificial reality landschap staat de bezoeker midden in de natuur, met landschappen die variëren van lieflijk tot dreigend en mysterieus.

Ook Romantiek loopt van 14 oktober 2017 tot en met 2 april 2018.

Marga Weimans, Debut

Marga Weimans, Debut

One thought on “Romantiek in het Noorden

  1. Pingback: Als je schildert denk je niet – LiRiAn Art

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s