Neo Rauch – Ik droom, dus ik ben

 “For me, painting means the continuation of dreaming by other means.”
– Neo Rauch, 2007

P1000089 Ik had er weken naar uitgekeken en afgelopen vrijdag was het dan zover, de perspreview in Museum de Fundatie in Zwolle. Art bloggers, fotografen, journalisten en kunsthistorici werden in de gelegenheid gesteld de tentoonstelling als eerste te bekijken en het interview van museum directeur Ralph Keuning met Europa’s meest succesvolle hedendaagse kunstenaar Neo Rauch bij te wonen en we werden in de gelegenheid gesteld foto’s te maken en vragen te stellen. De veelzijdig kunstenaar bleek niet alleen een begenadigd schilder te zijn maar ook een rasverteller. Als Neo Rauch creëert, dan kijk je ademloos toe, als Neo Rauch spreekt, dan luister je en laat je je meenemen naar een andere wereld, in een andere taal.

800px-Rauch_neo_bruehl_maxernstmuseum_281007_06 ‘Neo Rauch vult zijn schilderijen met zijn droombeelden, visioenen, begeleiders en reisgenoten. Zijn schilderijen verbinden hun dynamiek met ons levensgevoel. Zij worden onderdeel van ons, huisgenoten, alsof ze ademen, die iedere dag denkimpulsen kunnen geven door hun indringende aanwezigheid of troost brengen. In het werk van Neo Rauch wordt de kracht van de kunst gevierd en het schilderen en het kijken naar schilderijen als levensnoodzaak geproclameerd.

Bron Persbericht Museum de Fundatie, Zwolle
Fotocredit Hans Peter Schaefer, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia

Die Kontrolle, 2010 Die Kontrolle, 2010, olieverf op doek, 300 x 420 cm, privécollectie Basel. © Neo Rauch / VG Bild-Kunst, Bonn. (Foto: Uwe Walter, Berlijn).

Neo Rauch – Dromos schilderijen 1993-2017
De tentoonstelling Neo Rauch – Dromos schilderijen 1993-2017 is de grootste expositie ooit gehouden in de Museum de Fundatie, in Zwolle. Er was een tussentijdse sluiting noodzakelijk om plaats te kunnen maken voor de 65 veelal grote en mysterieuze schilderijen van deze bejubelde en gepassioneerde hoogromantische kunstenaar; Neo Rauch. Volgens museumdirecteur Ralph Keuning is er zowel Rauch in Rembrandt en een Rembrandt in Rauch te ontdekken; schilderijen als spiegel van onze tijd, met een opdracht van de kunstenaar aan de kijker van het kunstwerk? P1000053 Zustrom, Neo Rauch 2016

Een extreem gevoelig mens
Neo Rauch, 57 jaar, werd geboren op 18 april 1960 in Leipzig. Vanaf de leeftijd van slechts 4 weken jong groeide hij verder op met zijn grootouders nadat hij zijn ouders had verloren na een tragisch treinongeluk. “Hij heeft die leegte zijn hele leven gevoeld,” merkte televisiejournalist en regisseur Nicola Graef  ooit op; “Omdat hij zo’n extreem gevoelig persoon is wordt al die emotie blootgelegd en dat zie je terug in zijn werk’.” Bron

“Voor Rauch is de schilderkunst een humeurige dienares die een leven lang, dag en nacht, bediend wil worden.”  -Arno Rink, overleden in 2017, bij leven een invloedrijk lid van de Leipzig School.

Een geboren schilder
Neo Rauch is een geboren schilder zoals je zelden meer ziet. Rauch kreeg tekenles van Arno Rink tijdens zijn studiejaren aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst Leipzig en kreeg van hem de liefde voor figuratieve kunst mee. Het is ook dankzij Arno Rink dat er een nieuwe generatie figuratieve schilders ontstond in Leipzig; De, vanaf de jaren negentig bijzonder succesvolle, Neuen Leipziger Schule.

“His heroes are men who work and even fight with resignation and without purpose, and yet have their own strange dignity. Neo Rauch’s works in their colors, which is nostalgically industrial in its tonality, in their drawing and compositional ambition, seem to hover caught between dream and reality.”

-Norman Rosenthal, Neo Rauch, 1997
in ‘Ateliergeheimen, over de werkplaats van Neo Rauch.

Realistische romanticus
Ondanks dat Neo Rauch de meest belangrijke kunstschilder van deze tijd is, is hij ook zeer nuchter gebleven. Rauch is iemand die leeft vanuit het gevoel dat het morgen ook zo weer voorbij kan zijn met alle aandacht, eer, en naamsbekendheid. Zijn naamsbekendheid verkreeg Rauch nadat Hollywood beroemdheid Brad Pitt in 2009 het schilderij ‘Etappe’ van Neo Rauch voor 1 miljoen dollar kocht tijdens de Art BaselArt Basel is een grote, prestigieuze kunstbeurs voor hedendaagse kunstbeurs.

KunstenaarsPaar Neo Rauch en Rosa Loy 
Tijdens de perspreview was Neo Rauch in het gezelschap van zijn vrouw, de evenzeer geprezen en gelouterde kunstenares, Rosa Loy. De tentoonstelling kent dan ook een intiem karakter en toont tevens het werk van Rauch’s echtgenote; Rosa Loy.
Schoonheid is nooit volledig glad, altijd met een splinter waaraan je je kunt steken – Rosa Loy.jpgRosa Loy
Het werk van Rauch’s echtgenote, Rosa Loy is even belangrijk en imposant als dat van Neo Rauch. Zie bijvoorbeeld mijn eerdere blogpost: ‘Rosa Loy – Oh, schilder je ook.’ Wanneer je Rosa Loy’s werk zou willen samenvatten kom je uit bij begrippen als; ‘sprookjesachtig, kracht, verbeelding en schoonheid.’ Maar beter kijk je goed naar haar werk, langzaam en aandachtig. Zoals trouwens ook bij voorkeur bij Neo Rauch’s werk in het bijzonder, en elk kunstwerk in het algemeen.

Lezing
In de serie Te Gast in het Drents Museum geeft Mirjam Westen (conservator Museum Arnhem) op zondag 28 januari 2018 een lezing bij de tentoonstelling Bilder Bergen van de Duitse kunstenaar Rosa Loy en zal daarin o.a. ingaan op het verhalende karakter binnen Loy’s oeuvre.

Tekst loopt door onder de video (Duitstalig, Engelse ondertiteling)

‘Kunst is een heel groot domein en kunst is echt van iedereen. Ik vind dat je de breedte moet laten zien en niet de toegespitste smaak van een elite.’  Ralph Keuning,
directeur van Museum De Fundatie in Zwolle.

De tentoonstelling 
De retrospectieve tentoonstelling beslaat 25 jaar schilderkunst – van 1993 tot 2017 – uit Rauch’s imponerende kunstenaarscarrière, en toont 65 (quote Ralph Keuning; ‘Ik had er heel graag 66 willen hebben’) surrealistische, hoogromantische en figuratieve werken afkomstig uit internationale kunstverzamelingen, uit Europa, de VS en Azië. Bezoek de tentoonstelling en dwaal met Neo Rauch over de Dromos, de door sfinxen geflankeerde weg naar de tempel.

P1000056 Das Gehege -Neo Rauch, 2016 -Foto LiRiAn Art

“We kunnen pogingen doen om de schilderijen van Neo Rauch te interpreteren maar we moeten niet denken dat hij ons verhalen wil vertellen of illustreren… Zijn schilderijen, met een enorme helderheid, lijken de kijker houvast te bieden, om deze daarna stap voor stap weer weg te nemen.” – Ralph Keuning

P1000051 Gewitterfront, 2016, olieverf op doek, 150 x 100 cm, Collectie Museum de Fundatie, Zwolle en Heino/Wijhe. -Foto LiRiAn Art

Tromgeroffel
Ik zou in al zijn werk eindeloos kunnen verdwijnen in een poging tot zoeken en duiden van wat ik zie. Zijn werk grijpt je vast en laat niet meer los.  Zijn idiosyncratische stijl is zowel raadselachtig, sprookjesachtig fantasierijk als ook griezelig soms. Maar voor mij persoonlijk is Gewitterfront een van zijn indrukwekkendste schilderijen. Het waarom hiervoor ligt misschien wel verscholen in het Trumpiaanse tijdperk waarin wij nu leven, een tijd waarin hufterigheid de nieuwe norm lijkt te zijn voor een zittende Amerikaanse president, in een Europa dat zuchtend zoekt naar een nieuw evenwicht.

“Een schilderij dat de Europagezinden (het Europa van nu, tussen vallen en opstaan) onder ons aanzet tot het aanmoedigen van de tamboer: sta op, roer je trom en voer ons aan naar een zonnige toekomst!'”

Ralph Keuning in een essay over Neo Rauch en Gewitterfront

Gewitterfront is een middelgroot olieverfschilderij van Neo Rauch, aangekocht door Museum de Fundatie voor 400 duizend euro en hiermee het tweede schilderij dat Nederland rijk is van deze beroemde Duitse kunstenaar. 

Tip, rondleidingen
1 maart, 14 en 27 april 2018 geeft
Olivia Lankhorst- van Veen een rondleiding ter gelegenheid van de tentoonstelling: Neo Rauch Dromos in Museum de Fundatie in Zwolle. Zie ook de agenda van de Vrije Academie.

P1000069.JPG

Foto @LiRiAn Art

Over het museum
Museum De Fundatie in Zwolle ligt op de grens van een middeleeuwse binnenstad en een 19e-eeuwse parklandschap. Dit museum voor beeldende kunst werd in 2013 uitgebreid met een wolk, ofwel een opzienbarend volume, op het dak. Lees hier meer over de bijzondere architectuur en de gewonnen extra expositieruimte op het dak van Museum de Fundatie in Zwolle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s