The American Dream

Drents Museum en Kunsthalle Emden pakken groots uit met overzicht Amerikaans realisme Logo TAD [hoog]

The American Dream – American Realism 1945 – 2017één tentoonstelling, twee locaties. Van 19 november 2017 tot en met 27 mei 2018 bieden het Drents Museum en de Kunsthalle Emden een spectaculair overzicht van Amerikaanse realisme met werk van kunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Andrew Wyeth, Alice Neel, Roy Lichtenstein, Stone Roberts, Alex Katz en Chuck Close. De internationale dubbeltentoonstelling is tegelijkertijd in Assen en Emden te zien. In totaal gaat het om meer dan 200 schilderijen, werken op papier, foto’s en sculpturen, verdeeld over beide musea. Het Drents Museum richt zich op de periode 1945-1965, Kunsthalle Emden toont werken van 1965 tot heden. Niet eerder is zo’n uitgebreid overzicht van Amerikaans realisme in Europa te zien geweest.  

large_neelDrents Museum: Alice Neel (1900-1984), Sunset in Spanish Harlem, 1958, olieverf op doek, 99,06 x 55,88 cm, collectie of AXA US

Grensoverschrijdende dubbeltentoonstelling
Aan de hand van de thema’s Mensen, Stad, Landschap, Genre en Stilleven bieden het Drents Museum en de Kunsthalle Emden een fascinerende kijk op ‘the American way of life’. De werken, afkomstig uit grote Amerikaanse musea, bedrijfscollecties en privécollecties, voeren de museumbezoeker mee op een reis langs de cultuur van het naoorlogse Amerika. Naast een kunsthistorisch overzicht komen ook de Amerikaanse geschiedenis, politiek en sociale bewegingen aan bod door middel van video- en muziekfragmenten in de tentoonstellingsruimtes. Beide musea tonen ook een verbindende selectie van een aantal werken uit de periode die tegelijkertijd in het partnermuseum loopt. Het is de eerste keer in Europa dat op internationaal gebied twee musea op deze manier één grote tentoonstelling maken.

large_Ralph Goings Amsterdam Diner_JPG Drents Museum (epiloog): Ralph Goings (1928), Amsterdam Diner, 1980, olieverf op doek, 111,8 x 149,9 cm, Courtesy of Louis K. & Susan P. Meisel, New York Courtesy: The estate of Ralph Goings

Publicatie The American Dream
Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige en uitgebreid geïllustreerde publicatie in het Nederlands en in het Duits, een uitgave van WBOOKS (Zwolle). De publicatie kost € 24,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop.

large_Roberts_Stone_CentralStation_JPG Kunsthalle Emden: Stone Roberts (*1951), Grand Central Terminal: An early December Noon in the Main Concourse, 2009 -2012, olieverf op doek, 188 x 193 cm © Stone Roberts, Courtesy of The William Louis-Dreyfus Foundation Inc. Louis-Dreyfus Family Collection

Website The American Dream
Voor meer informatie en online ticketing zie visittheamericandream.com

The American Dream Drents Museum en Kunsthalle Emden

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s