De surrealistische kunst van Leonora Carrington

Anyway, Art [making] is a magic which makes the hours melt away and even days dissolve into seconds, isn’t that so, dear lady? ― Leonora Carrington,
The Seventh Horse And Other Tales

Leonora Carrington (Clayton-le-Woods, 6 april 1917 – Mexico-Stad, 25 mei 2011) was een in het Verenigd Koninkrijk geboren Mexicaans kunstenares en schrijfster die zich vooral bezighield met surrealistische kunst.

Leonora_Carrington_MET_(3470458844)

Zelfportret ca. 1937–38 | Fotobron&credit: Miss van Camp

De Engelse surrealistische Leonora Carrington (1917-2011) werd geboren in Clayton-le-Woods als dochter van een rijke textielfabrikant in een gezin met nog drie broers.

Dat Leonora eigenzinnig was mag blijken uit het feit dat zij vanwege opstandig gedrag tot tweemaal toe van scholen gestuurd werd. Dat ze artistiek aangelegd was bleek toen zij op de jonge leeftijd van slechts tien jaar haar eerste surrealistische portret maakte. En ondanks dat haar vader geen voorstander was van het feit dat ze kunstenares wilde worden ging zij studeren aan de Chelsea School of Art en aan de academie van Amedee Ozenfant.

Leonora_Carrington

Action shot of deceased artist, Leonora Carrington Fotobron

Leonora Carrington werd een van de meest productieve leden van de surrealistische beweging. Na haar hogere opvoeding in het noorden van Engeland te hebben verworpen ging zij in 1936 een relatie aan met de surrealistische kunstenaar Max Ernst die zij leerde kennen tijdens de International Surrealist Exhibition in London. Ze vertrokken naar Parijs en gingen om met o.a.  Andre Breton en Pablo Picasso. In 1937 was Carrington studente aan de kunstacademie.

Wikipedia over de volgende periode in haar leven;
In mei 1940 werd Ernst gearresteerd toen het Duitse leger Frankrijk bezette en vastgezet in een kamp, waarop Carrington psychisch instortte. Zij vluchtte naar Spanje. Daar werd Carrington gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting, waar ze niet alleen ten prooi viel aan haar eigen angstaanjagende waan beelden, maar ook aan de wrede behandeling door haar arts. De novelle Beneden, het verslag van deze beproeving, is een duizelingwekkende reis door de hallucinerende logica van de waanzin.

Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en een samenloop van omstandigheden werden de wegen van Max Ernst en Leonora Carrington definitief gescheiden. In 1947 vond de eerste grote tentoonstelling van Carringtons werk plaats in de Pierre Matisse Gallery in New York City. Zij nam als de enige Britse kunstschilderes deel aan deze tentoonstelling en werd hierna in klap beroemd.

Na nog een korte periode in New York City te hebben gewoond vestigde zij zich voorgoed in Mexico. Hier zou zij de rest van haar leven blijven schilderen, beeldhouwen, tapijten maken, en (o.a.) poëzie schrijven.

1024px-Cocodrilo_LeonoraCarrington

Cocodrilo on Paseo de la Reforma.The statue was donated to Mexico City by Carrington in 2000 and was moved to its current location in 2006

Over haar werk
Haar schilderij Juggler werd in 2005 verkocht voor $713.000, wat in die tijd een recordbedrag was voor het werk van een levende surrealistische schilder op een veiling.
De eerste grote tentoonstelling van haar werk in het Verenigd Koninkrijk, over de periode van 20 jaar tijd, vond plaats van 17 juni tot 12 september 2010.

Cervantino2015_20

Sculpture by Carrington on display near the University of Guanajuato during the 2015 Festival Internacional Cervantino

Op 25 mei 2011 overleed Leonora Carrington in een ziekenhuis in Mexico-Stad aan de gevolgen van een longontsteking. Leonora Carrington was tijdens haar leven een van de laatste nog levende surrealistische schilders uit haar periode.

Klik op meer lezen om meer werk van Leonora Carrington te zien.
Kijken Een korte film over Leonora Carrington, met zeldzame archiefbeelden volgt Leonora’s nicht, de auteur en journalist; Joanna Moorhead, het levensverhaal van Leonora.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s