Een ode aan Marie Spartali Stillman

Marie_Spartali_1868

Marie Spartali Stillman in 1868. Photograph by Julia Margaret Cameron

In het Victoriaanse Engeland werd het vakmanschap van kunstschilders niet als een geschikt beroep voor vrouwen geacht. De Engelse, van Griekse afkomst zijnde, kunstschilderes Marie Euphrosyne Spartali Stillman (10 maart 1844 – 6 maart 1927) doorbrak dit denkbeeld succesvol.

Marie Spartali was niet alleen een klassieke en bewonderde schoonheid, gezegend met charme en een groot gevoel voor humor, als dochter van een koopman en Grieks consul in Londen, Michael Spartali, behoorde zij tot de welvarende en goed opgeleide Griekse gemeenschap van die stad.

Zij groeide op bij de avant-garde van Pre-Rafaelieten, kunstenaars- en schrijvers van het Victoriaanse Londen, en genoot hier een uitstekende en veelzijdige opleiding.

Haar tekentalent als amateur-aquarellist werd al snel ontdekt en Marie Spartali ging, zeer tegen de zin van haar vader, in de leer bij Ford Madox Brown en studeerde daar samen met diens dochters.

Het was door de lessen bij Madox Brown dat zij terechtkwam in de kringen van de prerafaëlieten, Engelse kunstenaars, voornamelijk kunstschilders, in het Victoriaanse tijdperk, die zich afzetten tegen de academische kunst zoals deze toen voorgeschreven werd door de Royal Academy of Arts. De prerafaëlieten wilden terugkeren naar de bestaande eenvoud uit de tijd van kunstenaars levend vóór Rafaël. In 1848 werd het genootschap van de Pre-Raphaelite Brotherhood opgericht, met als belangrijkste leden; William Holman Hunt, John Everett Millais en Dante Gabriel Rossetti.

Dante_Gabriel_Rossetti_-_Marie_Spartali_Stillman (2)

Portret van Marie Spartali door Dante Gabriel Rossetti

Marie Spartali ging werken in de stijl van Dante Gabriel Rossetti en Edward Burne-Jones en trad ook regelmatig op als schildersmodel voor Dante Gabriel Rossetti, Spencer Stanhope, Edward Burne-Jones en James McNeill Whistler.

De onderwerpen van haar schilderijen waren typerend voor de Pre-Raphaelites: vrouwelijke figuren; scènes uit Shakespeare, Petrarca, Dante en Boccaccio en ook Italiaanse landschappen.

Madonna_Pietra_degli_Scrovigni_by_Marie_Spartali_Stillman_(1884)

Madonna Pietra degli Scrovigni by Marie Spartali Stillman (1884)

In 1871 trouwde Marie met de Amerikaanse journalist, schilder en fotograaf William James Stillman die uit een eerder huwelijk drie kinderen had. Marie Spartali en William Stillman kregen samen ook nog eens drie kinderen.

William James Stillman (1828-1901) was de oprichter- en uitgever van The Crayon, Amerika’s eerste succesvolle fine art-tijdschrift. Stillman schilderde met leden van de Hudson River school en was een baanbrekende en creatieve fotograaf.

Loves_Messenger_Stillman_DAM (1)

Love’s Messenger by Marie Spartali Stillman (1885)

Spartali en Stillman woonden achtereenvolgens in Florence en Rome. Marie stuurde geregeld werk in voor exposities in zowel Londen en de Verenigde Staten. Toen William Stillman in 1891 met pensioen ging keerde het echtpaar terug naar Engeland. Na het overlijden van haar echtgenoot in 1901 vestigde Marie zich in Kensington.

The_Rose_from_Armida's_Garden_by_Marie_Spartali_Stillman_(1894)

A Rose from Armida’s Garden (1894) by Marie Spartali Stillman

Marie Spartali-Stillman bleef schilderen tot haar dood in 1927.

Tijdens haar carrière
produceerde Marie Spartali-Stillman  meer dan 150 kunstwerken, die tentoongesteld werden in Londen, Manchester, New York en Boston en zij werd geprezen in de pers door critici als Henry James en James Jackson Jarves.

Het Delaware Art Museum bezit acht van haar schilderijen, dit is echter ook de grootste openbare verzameling van Spartali’s werk ter wereld. De rest van haar schilderijen zijn waarschijnlijk in publiek bezit.

Haar laatste wil en testament bevatte een brief waarin Marie schreef:
Het lijkt nogal absurd om een ​​testament te maken als je geen bezittingen of geld hebt om na te laten.

Marie Spartali Stillman liet verschillende persoonlijke items achter, waaronder enkele herinneringen aan haar leven als kunstenares. 

NB: Euphrosyne Stillman, dochter van Marie en William, was genoemd naar haar moeder en was bekend als Effie. Effie werd net als haar moeder kunstschilder, zo ook stiefdochter Lisa Stillman. Zoon Michael werd architect in de Verenigde Staten.

Tip
Moore Women Artist

Gebruikte bronnen

Dante_Gabriel_Rossetti_-_The_Bower_Meadow

The Bower Meadow,  Alexa Wilding (rechts) met Marie Spartali Stillman (links), geschilderd door Dante Gabriel Rossetti in 1872

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s