De genialiteit van Paul Cézanne

Paul_Cézanne_154

Zelfportret, 1879-1882, Kunstmuseum Bern

Paul Cézanne ((Aix-en-Provence, 19 januari 1839 – 22 oktober 1906) was een Franse kunstschilder die behoorde tot het post-impressionisme, een Europese kunststroming die volgt op het impressionisme. Zijn werk vormde een brug tussen het impressionisme en het kubisme.

‘Cézanne, ook bekend als de ‘Meester van Aix’ na zijn voorouderlijk huis in het zuiden van Frankrijk, wordt beschouwd als de wegbereider voor de opkomst van het modernisme van de twintigste eeuw, zowel visueel als conceptueel. Achteraf vormt zijn werk de meest krachtige en essentiële schakel tussen de vluchtige aspecten van het impressionisme en de meer materialistische, artistieke stromingen van het fauvisme , kubisme , expressionisme en zelfs volledige abstractie.’
Bron: The Art Story

Paul_Cézanne_160CÉZANNE, PORTRAITS OF LIFE
filmkaartje Afgelopen vrijdag bezocht ik de mooie film ‘Cézanne – Portraits of a Life‘, gepresenteerd door Exhibition on Screen vanuit het National Portrait Gallery in Londen, het Musée d’Orsay in Parijs en de National Gallery of Art in Washington DC.

Wil je weten welke gedachte bij mij naar bovenkwam na het zien van de film,
scrol dan naar het eind van deze blogpost.

De film concentreert zich op een van de meest besproken tentoonstellingen van het jaar: CÉZANNE, PORTRAITS OF LIFE en richt zich grotendeels op de ontwikkeling van Cézanne’s figuurschilderingen en daarnaast op zijn persoonlijke leven.

800px-Paul_Cézanne_088 Kunst kijken en begrijpen
Wat ik persoonlijk mooi vond was de rust en balans tussen beeld, geluid en gesproken brieven, met af en toe een vleugje emotie erbij. Deze kenmerken verraden ook wel een beetje de beproefde opzet van de Exibition on Screen films. Je gaat voor je gevoel even terug in de tijd en duikt onder in het leven van een beroemde kunstenaar. En dat is ook precies de bedoeling, wil je de kunst uit een bepaald tijdperk of een bepaalde stroming beter begrijpen;

Lantaren Venster Rotterdam; ‘Men kan de twintigste-eeuwse kunst niet waarderen zonder de betekenis en genialiteit van Paul Cézanne te begrijpen. Deze bijzondere documentaire neemt het publiek mee naar de plaatsen waar Cézanne woonde en werkte. De film werpt het licht op een kunstenaar die tot nu toe misschien de minst bekende van alle impressionisten is.

[ Tekst loopt door onder de video ]

 

De kunst van het schrijven

dav

Foto @LiRiAn-Art

Wat jammer‘, dacht ik na afloop van de film, ‘dat de kunst van het schrijven in ons digitale tijdperk grotendeels verloren lijkt te gaan.’ Want wat mij nu juist zo trof in deze film (en in veel kunstboeken) is de onuitputtelijke bron van brieven waaruit geput kan worden om het leven van de kunstenaar, en de tijd waarin hij of zij leefde, in beeld te brengen.

Over brieven en schilderingen
Bij deze film waren het niet zozeer de kunstwerken, als wel de brieven die Paul Cézanne aan zijn vrienden en familie schreef, en waaruit werd geciteerd, die mij een kant van hem liet zien die mij dichter bij hem bracht dan dat zijn figuurschilderingen dat konden doen.

Maar, misschien zegt dat toch meer van mij dan van de kunstenaar in kwestie, want zoals Paul Cézanne het zelf al ooit zei;

“The world doesn’t understand me and I don’t understand the world,
that’s why I’ve withdrawn from it.” Paul Cézanne

2 thoughts on “De genialiteit van Paul Cézanne

  1. Buenos días Anja,

    Zou je bij deze graag even willen complimenteren met je website. Fraaie lay-out en leuk geschreven stukkies. Op de koop toe ook nog eens boordevol kunstinformatie. Keep up the good work, groet Gert Hameeteman uit Delft.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s