Maastrichtse keramiek historie op 120 meter tegeltableaus Sphinxpassage

De bijna 200 jaar oude keramiekgeschiedenis van Maastricht is nu permanent te zien in de nieuwe Sphinxpassage. Ruim 250 tegeltableaus met tientallen teksten zijn door het bedrijf MaatWerkTegels ingebakken op 30.000 tegels. De tegelverhalen brengen de ondernemerskracht en vergane glorie van de iconische Sphinx sanitairfabriek uit 1930 tot leven. Het is het langste tegeltableau in Nederland en heeft een lengte van 120 meter. 

746-ff942c728bb3ba0f00ccb6bb56d6dd45

De Sphinxpassage bevat ruim 250 tegeltableaus met tientallen teksten op 30.000 tegels die het verhaal vertellen van de keramiek-geschiedenis in Maastricht.

Het terrein van de oude Sphinx sanitairfabriek wordt een nieuw te ontwikkelen werk- en cultuurgebied aan de noordkant van het Maastrichtse centrum. Om de geschiedenis van het gebied te behouden heeft de gemeente een permanente tentoonstelling laten inrichten over de bijna 200 jaar oude keramische geschiedenis van de stad.

De 120 meter oude gang (hoogte 5,5 m) tussen het Sphinx gebouw en de nieuwe Pathé bioscoop is getransformeerd tot een openbare passage die de geschiedenis vanaf het ontstaan van de Regout fabrieken tot de ondergang van de Sphinx vertelt in ruim 250 tegeltableaus met tientallen teksten. De tegelverhalen brengen de ondernemerskracht en vergane glorie tot leven. De Sphinxpassage is iedere dag gratis te bezichtigen.

Langste tegeltableau in Nederland
Het bedrijf MaatWerkTegels heeft voor de Sphinxpassage in totaal ruim 120 meter tegels met diverse afbeeldingen en teksten ingebakken. De 30.000 tegels meten 15×15 centimeter. De passage heeft het langste overdekte tegeltableau in Nederland. Verschillende keramische technieken zijn er te bewonderen zoals kopergravures, transfers, handschilderen en ontwerptekeningen. Ook zijn foto’s ingebakken van arbeidsomstandigheden, gebouwen, de productie van sanitair, oude en nieuwe ovens en van veel keramische producten. Gedeputeerde Geurts en wethouder Krabbendam openden de tentoonstelling van keramische tegels eind vorig jaar.

746-fc01bd901eeb400a4d4ad0da0efb490e.jpg

Het langste tegeltableau in Nederland is te vinden in de Sphinxpassage in Maastricht. Het brengt de historie van de keramiekstad tot leven.

250 tableaus met een eigen verhaal
Eigenaar MaatWerkTegels Solke Pasveer: “Het is een grote eer om als keramisch bedrijf uit Utrecht de keramische geschiedenis van Maastricht te mogen inbakken op Mosategels. De tableaus bestaan uit logo’s, beeldmateriaal en toelichtende tekst. Het zijn er ruim 250 geworden, dus 250 verschillende verhalen.” Het mooist vindt hij de 60’er jaren reclames van Sphinx sanitair die tot wel een meter hoog zijn uitvergroot en alle charme behouden hebben. “Fraai vind ik ook de dames die in doorkijk negligé wasbakken aanprijzen en prachtig sixties serviesgoed.”

746-691678d11497cb74e6238027fe3a4353.jpg

De gehele productie is in 2 maanden gerealiseerd. Extra complex was dat tijdens het inbakken van de tegeltableaus in Maastricht nog druk gewerkt werd aan de layout. In december 2017 werd de Spinxpassage geopend.

Bezoeken
De Sphinxpassage is dagelijks gratis te bezichtigen. Ingangen via de Penintentenpoort, waar het eerste hoofdstuk van de tegeltableaupassage begint, of via het Sphinxcour, waar hoofdstuk 26 de passage afsluit. Bezoekers zijn dagelijks welkom vanaf 08.00 uur. Van november tot en met februari is de Sphinxpassage dagelijks open tot 1800 uur. In maart en april sluit de Sphinxpassage dagelijks om 20.00 uur de deuren. Van mei tot en met augustus is de passage elke dag open tot 22.00 uur, in september en oktober sluit de passage om 20.00 uur.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s