Dodenherdenking 4 mei 2018

Standaard
Dodenherdenking 4 mei 2018

4 mei 2018
Op 4 mei 2018 is het 73 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetting. Op deze dag herdenken we wie ons in de oorlog ontvallen zijn. Het thema, voor de nationale- en lokale herdenkingen en vieringen, is dit jaar; ‘Verzet’.

Kranslegging_Koning_en_Koningin

De Koning en Koningin leggen de eerste krans | Nationale Dodenherdenking 2014 – Herdenking op de Dam in Amsterdam – Z.M. de Koning en H.M. de Koningin leggen de eerste krans. Vlak voor de twee minuten stilte om 20:00 uur | Fotobron: 4en5mei.nl

Herdenken
De geschiedenis herdenken doe je door er een naam en een beeld aan te geven. En met twee minuten stil zijn geven wij de mensen, die met hun leven de prijs voor onze vrijheid betaald hebben, een naam en gezicht.

Herinneringen
Voor wie de oorlog meegemaakt heeft, of de tweede of derde generatie die in hun jeugd niet uitgesproken herinneringen meegekregen hebben, is de oorlog geen verleden maar een geschiedenis als de dag van gisteren.

800px-Zadkine_rb_I

De verwoeste stad | Foto: Rogier Bos

Zoals ook geldt voor de 95 jarige BelTa Heller. tijdens de tweede wereldoorlog werd haar hele familie vermoord in Auschwitz. In Nederland had zij niets meer te zoeken en zo vertrok zij na de oorlog met haar echtgenoot naar Colombia.

Hoop verloren, al verloren
Ontroerend zijn de verhalen uit KRO’s Memories liefde in oorlogstijd van de mensen die er (nog) over kunnen praten. Aangrijpend ook dat voor velen van hen het leven in de vredestijd angstaanjagender was dan het leven tijdens de oorlogsjaren.

Immers, moeten leven in de wetenschap dat veel familieleden en bekenden nooit meer terug zouden komen, is een leven zonder hoop. En een leven zonder hoop, is geen leven toch?
En toch
‘Neem onze wereld nou, vol afgunst en gevaar
En vol geweld en haat en honger en bedrog
Toch wordt dat anders ook al duurt het duizend jaar
Als heel de wereld zegt en toch en toch en toch‘
– Tsjechov

Vergeet nooit wat er toen is gebeurd maar vergeet ook niet dat Rotterdam weer een kloppend hart en de toekomst heeft
– Edwin Veekens (Gers) 2015 

Toekomst
Door op 4 mei de mensen die ons zij ontvallen postuum te eren geven wij hen een naam zodat zij nooit vergeten worden. De geschiedenis zal zich hopelijk nooit meer herhalen maar herhaalt zich tegelijkertijd en helaas nog elke dag, overal ter wereld. En toch, worlds best news,  leven we in een van de veiligste eeuwen ooit. Wat een contrast.

5 Mei
Laten we nooit moe worden het besef van wat het is om in vrijheid te kunnen leven door te geven aan de volgende generatie.

appmonument(1)(1)_w400_h225_bg App Oorlogmonumenten
De Database Oorlogsmonumenten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft informatie over meer dan 3.900 oorlogsmonumenten uit de Tweede Wereldoorlog en/of oorlogssituaties en vredesoperaties nadien. Je kunt de app hier downloaden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s