Nationale Viering Bevrijding

Standaard
1280px-Het_Vaderland_bevrijd,_5_mei_—_1945

Gevelsteen ter gedenking van de bevrijding van Nederland op 5 mei 1945 | Foto: Michiel2005

De Nationale Viering Bevrijding op 5 mei begint in de provincie Fryslân met de 5 mei-lezing van filosoof en publicist Stine Jensen.

Op 5 mei worden door het hele land vieringen georganiseerd. Het jaarthema voor zowel de nationale als de lokale herdenkingen en vieringen is ‘verzet’. Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft NIOD-directeur Frank van Vree daarvoor een jaarthematekst geschreven met als titel Verzet als voorbeeld.

Nationale Viering Bevrijding

foto_stine_jensen_-_fotograaf_stef_nagel_w860_h550

©Stine Jensen. Foto: Stef Nagel

De Nationale Viering Bevrijding begint ’s ochtends in Leeuwarden. De provincie Fryslân en het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseren op 5 mei in samenwerking met de NOS een afwisselend programma met onder meer de 5 mei-lezing door filosoof, schrijver en programmamaker Stine Jensen. Stine Jensen studeerde literatuurwetenschap en filosofie in Groningen, waarna ze verder ging aan de Universiteit van Maastricht en promoveerde op Waarom vrouwen van apen houden. Jensen beschouwt ‘vrijheid’ als de moeder aller waarden: “Het is belangrijk dat je handelingen niet door een autoriteit worden afgedwongen.” In het boek Dus ik ben onderzocht zij met Rob Wijnberg hoe wij onze identiteit vormgeven in een wereld die bestaat uit een schijnbaar eindeloze reeks ‘vrije keuzes’. In haar vervolg Dus ik ben weer staat juist onze ‘onvrije identiteit’ centraal.

Aansluitend aan de 5 mei-lezing wordt op Befrijdingsfestival Fryslân het bevrijdingsvuur ontstoken als startsein voor alle festiviteiten in het land. De dag wordt feestelijk afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel. Alle evenementen worden live uitgezonden door de NOS.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s