Een leven gewijd aan de kunst en familie

Engelina (Engelien) Reitsma-Valença (Amsterdam, 3 mei 1889 – Doorn, 11 juli 1981) was een Nederlandse kunstenares van Joodse komaf.

0000161089
Zelfportret Engelien Reitsma-Valença, 1966 | Via RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag| Engelien Reitsma-Valença Self-Portret, 1966 – The Hague, RKD – Netherlands Institute for Art

Geboren als de dochter van een diamantbewerker ging Engelina op 14-jarige leeftijd het diamantkloven (bewerken en slijpen van diamanten) leren. In 1904 startte zij met tekenlessen aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Deze tekenlessen vonden overigens plaats in de ochtend en de avond want de middagen waren ingepland voor het diamantkloven. Na vier jaar jaar koos zij voor de graveerklas.

0000161083

Portret van Engelien Reitsma-Valenca, ’n kleine vrouw, ’n grote kunstenares’, Margriet, 25 maart 1950 | Via RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag|

Hier kreeg zij les van Pieter Dupont, leraar aan de Tekenschool voor Kunstambachten van 1891 tot 1896) en vanaf 1902 hoogleraar in de grafische kunst aan de Rijksakademie te Amsterdam. Dupont was niet de minste persoon om les van te krijgen, in zijn cv staat te lezen dat hij aquarellist, graficus, schilder,  tekenaar, pastellist, ontwerper tekenleraar en hoogleraar was. Engelina Reitsma kreeg ook les van Johannes Aarts, van wie zij de meeste grafische technieken leerde.

Maria-Tesselschade-Roemers-Visscher-Zomerzegel-1938-307

Maria Tesselschade Visscher,  door Engelien Reitsma- Valença

Engelien Reitsma-Valença schilderde, tekende en maakte prenten in hoog-, diep- en vlakdruk en maakte exlibris (letterlijk vertaald als ‘uit de boeken’), boekjes met een kenmerk erin. Dit kenmerk kon bestaan uit de naam van de eigenaar van het boek, een figuratieve afbeelding (monogram, familiewapen of een voorstelling naar keuze die terug te herleiden was tot de eigenaar), een motto en/of een spreuk van de hand van de maker.

In 1924 ontwierp Engelina Reitsma-Valença een etspers die zij zelf ook in gebruik nam, zij ontwierp boekbanden en graveerde in opdracht van de PTT een groot aantal postzegels met portretten van historische personen. Waaronder o.a. Koning Willem III, Prins Hendrik, Koningin Wilhelmina, Syb Talma, Aagje Deken en Piet Hein en Maria Tesselschade-Visscher (dichteres, zangeres en glasgraveerster).

Engelien Reitsma-Valença was een groot kunstenaar en kopergraveur.
Na haar overlijden stond te lezen in de rouwadvertentie dat;
‘zij leefde voor de kunst en haar familie’.

Tip
Onder andere in Boijmans van Beuningen, Rotterdam en het Teylers Museum, Haarlem is (online) werk van Engelina Reitsma te bewonderen.

Gebruikte bronnen
WikimediaCommons en RKD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s