Bevrijdingsdag 5 mei 2020

Vandaag, 5 mei 2020, mogen we 75 jaar vrijheid vieren.

Door het coronavirus kunnen we de bevrijding niet vieren zoals we gedacht hadden, geen feesten of festivals, maar ik denk ook aan de mensen die de oorlog nog na kunnen vertellen en voor wie 75 jaar vrijheid vieren zoveel betekenis heeft.

Dit alles maakt de viering van de bevrijding dit jaar anders dan normaal maar misschien daarom ook nog wel waardevoller. Want meer dan ooit weten en voelen we allemaal hoe belangrijk ‘gewoon’ samenzijn is.

“Het voelt vreemd op een bijna lege Dam. Maar ik weet dat U, dat jij, deze Nationale Herdenking meebeleeft en dat we hier samen staan.” Koning Willem-Alexander tijdens de toespraak op De Dam – Bron en toespraak

Bevrijdingsdag 2020 vieren we vanuit huis, net zoals we gisteren thuis herdachten. Toch, ondanks dat er geen publiek bij kon zijn was deze herdenking zeer indrukwekkend. En wat een bij de keel grijpende toespraak van de koning tijdens de herdenking op de Dam.

Met het jaarthema ‘Geef vrijheid door’ doet het Nationaal Comité een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid.

Veel respect voor de koning en ik ben dankbaar dat we in een land leven waar een staatshoofd zijn gevoelens en emoties durft te tonen. Er is kracht in ‘zwakheid’.

Nederland, Den Haag, 20-12-2019 Portretfoto’s Kersttoespraak Zijne Majesteit de Koning | Foto ; Arenda Oomen

Kijk hier de toespraak van Koning Willem-Alexander terug.

Vlaggen
Op 5 mei hangen in Nederland de vlaggen (de Nederlandse driekleur zonder wimpel) van zonsopgang tot zonsondergang in top. Vlaggen, zo blijkt, is door de coronacrisis in populariteit gestegen; de verkoop van de Nederlandse vlag is ten opzichte van vorig jaar vervijfvoudigd.

@Afbeelding Michael de Groot

Programma Bevrijdingsdag 5 mei 2020
De 5 mei-lezing met Bondskanselier Merkel kan door de omstandigheden helaas niet doorgaan. Hoewel de veertien Bevrijdingsfestivals ook niet doorgaan, staan de Ambassadeurs van de Vrijheid dit jaar toch stil bij 75 jaar vrijheid. Online en via social media laten de ambassadeurs Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam op 5 mei van zich horen. Het Nationaal Comité hoopt dat heel Nederland zich hier online bij aansluit door via social media te laten weten hoe zij stilstaan bij 75 jaar vrijheid. Bron

Vrijheidsspel
We vieren deze bijzondere Bevrijdingsdag thuis en wat beter kun je dan bedenken dan een toepasselijk spel om gezamenlijk te spelen. Klik hier voor de download, print en speel het Vrijheidsspel, en kom zo meer te weten over onze vrijheid! Tip: spelregels en vragen.

Vrijheidsspel – Het Nationaal Comité 4 en 5 mei

Bron: Het Nationaal Comité 4 en 5 mei

Zing je ook mee?
Naar een idee van Claudia de Breij, om 16.55 uur ( 5-voor-5 ), het lied Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy door heel Nederland te laten klinken. Het comité nodigt ook alle radiozenders uit om het lied op exact 16.55 uur uit te zenden.

5 mei-concert
In plaats van het jaarlijkse 5 mei-concert maakt de NOS in samenwerking met het Nationaal Comité een uitzending vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam. Simone Kleinsma, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut treden op, begeleid door het Metropole Orkest, en presentator Simone Weimans geeft een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden. De bevrijdingsspecial wordt om 20.35 uur door de NOS uitgezonden op NPO 1.

Tot slot
Vrijheid is niet vanzelfsprekend, iets vieren zoals je gedacht of gehoopt had ook niet. Daarom des te meer, maak er een mooie gedenkwaardige dag van lieve mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s