Haarlemse Viool Diva

In het Corona tijdperk zijn ook de muzieklessen van de Volksuniversiteit Rotterdam, gegeven door de bevlogen en innemende muziekdocent en sopraan Susanne Winkler, verplaatst naar een online Zoom-omgeving. Ik heb trouwens nog nooit zoveel tijd besteed aan het volgen van webinars, zoals de gratis ‘Kunst maakt gelukkig’ lezingen van Karin Haanappel, de Get Uked Campfire Class, het 100 dagen Sportrusten programma van Koen de Jong, en de hierboven genoemde muzieklessen. Geweldig dat dit allemaal kan en aangeboden wordt.

Muziek determineren
Afgelopen woensdag was les vijf van de losse themalessen, in deze les was de violiste Suzanne Groot te gast. Er werden muziekfragmenten beluisterd en besproken en bij de gekozen muziekfragmenten werden beelden, kleuren, geuren en associaties opgeroepen. Erg interessant om op deze manier naar muziek te luisteren (en naar alle waarschijnlijkheid zal ik niet meer naar muziek luisteren zonder er ook beelden aan te verbinden en kleuren aan te geven).

Suzanne Groot is te vinden als je zoekt op de Haarlemse Viool Diva’s via Internet of YouTube. Heel bijzonder vind ik zelf de vioolconcerten in de Koepelgevangenis in Haarlem (een voormalige strafgevangenis):

Over muziek
Een aantal steekwoorden en zinnen die Suzanne Groot met ons deelde:
Muziek doet een beroep op je zintuigen > kleuren, beelden, associaties, brein, geuren.
– Gevoel voor geur kent geen tijd.
Bach is mijn bijbel.
– Als je naar muziek luistert maken je hersens dopamine aan.
– Het IQ van kinderen stijgt wanneer ze met muziek bezig zijn.
En de mooiste wat mij betreft;
– Muziek ligt dicht bij de ziel van de mens.

Hieronder een van de muziekfragmenten, uitgekozen door Suzanne GrootMahler Ich bin Der Welt, 1901

En een gedachte bij het gedicht ‘Ich bin der Welt’ – Mahler

Die laatste zin in dit gedicht, oh hoe typerend ook voor hoe wij ons leven ervaren in het Corona tijdperk.

Ich bin der Welt abhanden gekommen, Voor de wereld ben ik voorgoed verloren.

‘Soms resoneren de werken van Gustav Mahler op een bepaalde manier met zijn eigen leven, zoals het lied Ich bin der Welt abhanden gekommen (Ik ben verloren voor de wereld). Dit is een van de zogeheten Rückert Lieder, vijf liederen voor zangstem en orkest met gedichten van Friedrich Rückert (1788-1866) als tekst. Ich bin der Welt abhanden gekommen drukt uit hoe iemand zich volledig terugtrekt in zijn eigen, vredige wereld, en zo voor de buitenwereld verloren is. Mahler zelf zei hierover: “Ik ben het echt.” Mahler was een groot bewonderaar van Rückert en heeft meer gedichten van hem op muziek gezet, zoals in zijn Kindertotenlieder.’Bron

Tip
De website van Rinus Groot, de vader van Suzanne, met wie zij tot voor zijn dood, vijf jaar geleden, het podium deelde.

Authentieke mensen
Ik vind Suzanne Groot, en wat zij wilde delen, erg inspirerend. Al bij de eerste zinnen zie en hoor je een authentiek iemand, een musicus ook die haar gevoel en ziel in de muziek legt. En iets wat een dag ervoor plaats vond sloot daar perfect bij aan. Een spontane drone-lichtshow op Bevrijdingsavond in Rotterdam met begeleidende muziek van Joep Beving, die ik gelukkig live mee kon kijken dankzij een tip van mijn zoon.

Lichtshow met drones en pianomuziek in Rotterdam
Op 5 mei 2020, 75 jaar bevrijding, werd Rotterdam verrast met een lichtshow. Het idee en initiatief was van Mothership | Droom en Daad | Rotterdam, met muzikale medewerking van de componist en pianist Joep Beving.

Citaten Joep Beving
“Ik werd door Studio Drift benaderd omdat ze mijn muziek mooi vinden. We zijn in gesprek gegaan om te kijken of we samen een kunstwerk konden creëren … Het is echt alsof je op een andere planeet bent. Niet alleen de omgeving, ook het gevoel van eenheid van iedereen die aanwezig is. Geen geld, geen status. De mate van creativiteit die aan de dag gesteld wordt. De hele setting. Magisch, intens. Mindblowing” Joep Beving Bron

Joep Beving over zijn in april 202 uitgekomen single  ‘Solitude’
* zie video onderaan deze pagina | Solitude is a piece I wrote a couple of days before Piano Day in solitude in my response to this global crisis, I hope you will enjoy it. My thoughts and prayers are with everyone whose experiences are on the darkest end of this global crisis. Let’s hope that when we get through this, we will see some form of global change. I’m very hopeful for the future in that sense. Be well, be safe, be healthy.Bron

En zo is de muziekcirkel weer rond
Want hoe mooi sloot de themales van Susanne Winkler met violiste Suzanne Groot aan bij het werk van Joep Beving. Toeval bestaat niet

muziekcirkel muismatje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s