KOM VOOR EN BLIJF!

KOM VOOR EN BLIJF!
een kleine geschiedenis van onze trouwste vriend, de hond

Staring op 6-jarige leeftijd, door Pierre Frédéric de la Croix (1773)

Sinds mensenheugenis is de hond onze trouwste vriend. Als waak- en verdedigingsdier, veedrijver, jacht- en hulphond op velerlei terrein. En tegenwoordig vooral als gezelschapsdier. Museum STAAL toont al deze facetten op een speelse manier.

Startend bij de oervoorvader van de hond, de wolf, worden een aantal thema’s in deze tentoonstelling doorlopen. Natuurlijk de jacht, als belangrijk cultuurgoed in de Achterhoek, het Kooikerhondje en andere honden van de familie Staring, het omgaan met het verlies van je trouwste vriend, maar ook de hond als hulp.

LIEFDE VOOR DE HOND
Uitgangspunt is het schilderij van de jonge Staring met hond, een Kooiker-achtig hondje. Bij de dichter Staring en zijn familie, heeft de hond altijd een belangrijke plek ingenomen op het landgoed waar zij woonden, als jachthond en gezelschapsdier. Er is zelfs een hondeneiland op het landgoed.
A.C.W. Staring schreef een grappig, maar ook gruwelijk gedicht over twee honden. Het Kooikerhondje is door een oudtante van de huidige bewoonster van het landgoed de Wildenborch opnieuw geïntroduceerd in Nederland. En Jennine Staring, die kinderboekenauteur is, schreef een boek over haar hond Binke.

Vrijwilliger van museum STAAL met zijn hond Paddy

ALMENSE HONDEN
Museum STAAL staat midden in het dorp Almen en ook in deze tentoonstelling speelt Almen een rol. We laten de mooiste ommetjes in Almen en omgeving zien, door middel van foto’s van honden en hun baasje (allen vrijwilligers van het museum), gemaakt door Geert de Groot.

Museum Staal – vanaf-HB-foto-Geert-de-Groot

HONDEN VAN RIEN POORTVLIET
Dit alles wordt prachtig geïllustreerd door de originele hondenportretten uit het beroemde boek Braaf van Rien Poortvliet. Zo’n 75 werken zijn van Tiengemeten, waar het Rien Poortvlietmuseum is gevestigd, naar Almen gekomen.

BAASJES IN DE MAND
De kinderzolder is speciaal ingericht voor de hondenbaasjes van de toekomst. In grote hondenmanden met lekkere kussens kunnen kinderen een hondenverhaal lezen en misschien leest er wel een kaboutertje mee.

MUSEUM STAAL
Museum STAAL is een ode aan dichter en landbouwkundige A.C.W. Staring (1767-1840). STAAL is geen gewoon museum, het is een Staring-ervaring: Als bezoeker voel je de liefde voor het landschap, de geschiedenis en de cultuur van de Achterhoek van verleden tot heden. Voel de romantiek, hoor de muziek en luister naar de gedichten en de verhalen.

KOM VOOR EN BLIJF! is te zien van 3 april tot en met 27 maart 2022

Foto van honden van Rien Poortvliet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s